Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Annyit vásárolni, amennyi szükséges – bevásárlóközösségekkel a túlfogyasztás ellen

  • 2020. július 16.
  • CsViki

A globális élelmiszerrendszer anomáliáiról, vagyis arról, hogy a multinacionális boltláncok mindig elérhető, széles termékkészletéért micsoda ökológiai árat fizetünk, és ez hogyan függ össze a perifériás, félperifériás országok munkásainak kizsákmányolásával, még áprilisban, a Szolidaritás a válságban című sorozat részeként írt a Mérce.

A multinacionális üzletek globális ellátási láncai helyett jó alternatíva lehet helyi kiskereskedők és bevásárlóközösségek támogatása: így nemcsak elkerüljük a túlfogyasztást és az élelmiszeriparral járó környezetszennyezés nagy részét, de sokkal egészségesebb alapanyagokhoz is hozzájuthatunk. Ennek kapcsán két szerveződést kértek meg a Mérce munkatársai, hogy számoljanak be a koronavírus előtt és azóta tapasztaltakról: egyrészt felkeresték az egyik legnagyobb budapesti székhellyel rendelkező közösséget, a főváros 60 km-es körzetében működő Szatyorboltot, illetve az ország keleti részén a termelők és vásárlók között közvetítő Nyíregyházi Kosár Közösséget.

 

Na, de mi is az a bevásárlóközösség?

A sokat emlegetett kifejezést a Szatyorbolt egyik munkatársa, Zita magyarázta el: a bevásárlóközösség egy olyan csoport, amelynek tagjai a nyereség növelése helyett azon dolgoznak, hogy segítsék a fenntartható termelést és fogyasztást. A vásárlók megismerhetik a termékek származási helyét, és a túlzott fogyasztás helyett arra ösztönzik őket, hogy éppen annyit vásároljanak, amennyire szükségük van. A bevásárlóközösségek lényege, hogy segítik a vásárlókat összekötni a termelőkkel, akik általában helyben termesztenek, az idénynek és az igényeknek megfelelően, így a valódi fogyasztói szükségletre reagálnak.

A Szatyorbolt és a Nyíregyházi Kosár Közösség vásárlói internetes felületen rendelhetnek – a virtuális kosárba pakolva általában a hét közepéig adhatják le igényüket a különböző termékekre, az összeállított csomagot pedig péntekenként vehetik át a szervezetek székhelyein. Mindkét közösség maximum 50-60 kilométerre található termelőkkel tartja a kapcsolatot, ezzel is elköteleződve a környezettudatos előállítású és egészséges termékek mellett, és minimalizálva a hosszas szállítással járó környezeti hatásokat.

 

A Nyíregyházi Kosár Közösség és a Szatyorbolt közösségépítő és szemléletformáló erejéről a cikk folytatátásban, a merce.hu-n olvashattok.

 

Szerző: Blaskó Zsófia

Forrás: merce.hu