Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

8 millió kilogramm mentett élelmiszert juttatott tavaly az Élelmiszerbank a nélkülözőknek

  • 2022. február 23.
  • Jakab János

A szervezet már 406 áruházból és 132 élelmiszerforgalmazótól gyűjti össze az élelmiszerfeleslegeket. 2021-ben 250 ezer rászorulónak tudtak segíteni és az élelmiszerpazarlás okozta környezetterhelés visszaszorításában is jelentős szerepet vállaltak.

Poor people

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület hazánk egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezete. Az Egyesület 2005 óta kutatja fel és gyűjti össze gyártóktól és kereskedelmi hálózatoktól azokat a készleteket, amik valamilyen okból már nem hozhatók forgalomba, de még biztonsággal fogyaszthatók. A többségében lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket az Élelmiszerbank rászoruló emberekhez, családokhoz juttatja.

 

Naponta 21 ezer kiló élelmiszeradomány!

 

Az Élelmiszerbank 2021-ben 8 millió kilogramm élelmiszert mentett meg, ami naponta több mint 21 ezer kilónak felel meg. Ebből az év során 250 ezer nehéz sorsú embernek tudtak segíteni, többségüknek havonta több alkalommal vagy akár napi rendszerességgel. Az élelmiszeradományok értéke a tavalyi évben meghaladta a 7 milliárd forintot, az Élelmiszerbank indulása óta eltelt 16 év egészét tekintve pedig már 53 milliárd forintos eredménynél járnak.

 

 

A mentett élelmiszerek karitatív partnerszervezetek közreműködésével jutnak el a rászorulókhoz. 2021-ben már 500 helyi civil szervezet, egyházi vagy önkormányzati fenntartású intézmény vett részt az osztásokban. Az ő közreműködésükkel többek között gyermekotthonok lakóihoz, egyedül maradt idős emberekhez, nagycsaládosokhoz, családok átmeneti otthonában élőkhöz, fogyatékkal élőkhöz, tanodák növendékeihez, hajléktalan emberekhez, valamint elmaradott térségek, települések lakóihoz jutottak el a jó minőségű mentett élelmiszerek.

 

Az élelmiszerosztó hálózatunk tagjai pontos képet adtak róla, hogy az elhúzódó COVID- hullámok és az élelmiszerárak emelkedése milyen sok családot, háztartást hoztak lehetetlen helyzetbe. Mindent elkövettünk, hogy ki tudjuk szolgálni a növekvő rászorulói igényeket. Köszönettel tartozunk minden karitatív partnerünknek, és az együttműködő élelmiszeres cégeknek. Utóbbiak sok esetben nemcsak a feleslegeiket ajánlották fel, hanem a friss készleteikből is adományoztak.”

– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

„Klasszikus civil szervezetként nem mehetünk el szó nélkül az önkénteseink odaadó munkája és a sok-sok jószándékú magánszemély adományai mellett sem. A közösségi összefogás egyik legszebb példája volt az a 348 tonnányi élelmiszeradomány, amit karácsony előtt 3 nap alatt adtak össze a vásárlók országszerte 315 áruházban. Ez lett az eddigi legeredményesebb tartósélelmiszergyűjtő akció Magyarországon.”

 

Rekordot döntött a felajánló cégek száma is!

 

A legtöbb élelmiszert 2021-ben is a kiskereskedelmi láncokból gyűjtötte össze az Élelmiszerbank. A feleslegek mentése már 406 áruházban zajlik napi szinten. Az adományozott termékek legnagyobb részét 2021-ben is a pékáruk és a zöldség-gyümölcsök tették ki. Nőtt ugyanakkor a megmentett húsáruk és tejtermékek aránya, az Egyesület egyre több magas tápértékű, rostokban és fehérjében gazdag élelmiszert tud a rászorulóknak adni. 

Az Élelmiszerbank céljait korábban nem tapasztalt érdeklődés övezte a gyártók és forgalmazók részéről is. Az év során összesen 132 cég kereste fel az Egyesületet, hogy rászorulók számára ajánlja fel a forgalomba már nem hozható készleteit. A 2022-es év legfontosabb céljai a mentésben résztvevő áruházak számának további emelése, illetve a vendéglátóhelyek bekapcsolása a hálózatba, ahonnan az Élelmiszerbank megmaradt készételeket tud összegyűjteni és rászorulókhoz juttatni.

 

Az élelmiszermentéssel a környezetet is védik!

 

Kevesen tudják, hogy a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek nagyon komoly szerepet játszanak a klímaváltozásban. A feleslegessé vált termékek nemcsak a lebomlásukkal vagy elégetésükkel felszabaduló gázok miatt rombolják a természetet. Ha kidobjuk őket, értelmüket vesztik a megtermelésükbe, feldolgozásukba, csomagolásukba és szállításukba fektetett természeti erőforrások is. A globális felmelegedésért felelős üvegház hatású gázok 10%-a az élelmiszerpazarlással hozható összefüggésbe. Az élelmiszermentés ezért az ökoszisztéma védelme szempontjából is fontos tevékenység. Az Élelmiszerbank munkájának köszönhetően 2021-ben 20 ezer tonna széndioxid kibocsátástól mentesült a Föld.

 

Cikk és képek forrása: Magyar Élelmiszerbank