Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

8 ezer köbméter hulladékot szedtek ki a Tiszából Kiskörénél

  • 2019. november 26.
  • PKata

A nyár eleji árhullámok után rekordmennyiségű, uszadékfából és háztartási szemétből – főleg műanyagokból – álló szennyezés érkezett a kiskörei duzzasztóműhöz. Az uszadékmező felülete júliusban elérte a 17 ezer négyzetmétert, és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a három métert is meghaladta, írta a Heol.

 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy pont olyan vízhozam- és vízállástartományban érkezett meg a hulladék, amelynél nem kellett megszüntetni a duzzasztást – mondta a portálnak Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke, aki hozzáfűzte: a táblákat részlegesen megnyitották, így a tiszta víz átfolyt a duzzasztómű elzárótáblái alatt, a tábla előtt pedig felgyülemlett ez a nagy mennyiségű uszadék és kommunális hulladék. Ezzel a manőverrel megóvták a Kisköre alatti 403 kilométeres folyószakaszt a szennyezéstől, és a Dunába sem került a hulladékokból.

Az egyre növekvő mértékű hulladékmezőnek majdnem két hektár lett a teljes felülete. Június végén lehetett vízi eszközökkel megközelíteni az uszadékot, akkor kezdték el a munkát és azóta is folyamatosan végezték. Miután a vegyes állapotú – hulladékkal és fával megtelt – szemetet a négyszáz méterre található kirakodóhelyre vitték, szétterítették, hogy rendesen hozzáférjenek . Ott kiszedték belőle a kommunális hulladékot, de már közben szelektíven válogatták. Volt benne egyebek között fém, műanyag, strandpapucs, kempingszék, hordó, s törött csónak is. A fát is úgy válogatták ki, hogy ami tüzelhető, azt is különszedték, a kisebbeket pedig aprítékológépbe viszik.

November 22-re, péntekre fejeződött be a vízfelület tisztítása, de a parton még bőven akad tennivaló– közölte a szakember.

Most először jelentek meg civilek, hiszen június 14. és 18. között volt az első Tisza-tavi PET Kupa. Szerencsére utána sem hagyták magunkra a vízügyeseket, ezután is segítettek, volt, amikor százan is. A partra került hulladék szétválasztásában is segítettek, s felderítettek olyan szolgáltatókat, amelyek közreműködnek az újrahasznosításban.

Eddig közel négyszáz köbméter kommunális hulladék gyűlt össze, a tüzelőanyagként hasznosítható faanyagból több mint ötszáz, egyéb szerves anyagból hétezer-kétszáz köbméter került ki.

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu