7 + 1 csomagolás csökkentő tipp – a vászonzsákon és a kulacson túl

  • 2023. november 20.
  • kovacseszter

A csomagolással a fókuszban meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek alkalmazásával jelentős mennyiségű hulladéktól kímélhetjük meg környezetünket. Amennyiben olvasod ezt a cikket, úgy sejtjük, vászontáskád és üvegkulacsod már van. Csak így tovább, próbáld ki a következőket is! 

 

1. Termelj magadnak, és főzz belőle!

Kevés életmódbeli tényezőnek van olyan nagy jelentősége az ökológiai lábnyom csökkentésében, mint annak, amikor magadnak termelsz. Legyen szó egy teraszon elhelyezett magaságyásról vagy konyhakertről az udvarban, gyümölcsfákról, esetleg néhány tyúkról vagy akár legelő, tejet adó állatokról; biztos, hogy minden saját forrásból származó élelmiszerrel jót teszel az egészségednek és bolygónak is.

Gondolj csak bele, mennyi terhet veszel le ezzel a Földünk válláról! Megkíméled a talajt, a vizeinket és a levegőt a nagyüzemi termelés, a szállítás és a csomagolás környezetszennyező hatásaitól, pénztárcádat pedig a viszonteladók nyereségétől. Az ellátási lánc minimalizálásával jelentős mértékben csökkentheted ökológiai lábnyomodat, miközben sokkal egészségesebb élelmiszert tehetsz családod asztalára.

Különböző tartósítási módszerek alkalmazásával télen sem kell lemondanod saját terméseidről. Fagyassz, száríts, fermentálj, főzz be és dunsztolj! Szakíts időt napirendedben a szezonális főzésre, amiért nemcsak az egészséged, hanem – a termékek beszerzésével járó csomagolás megspórolása folytán – bolygónk is hálás lesz.

2. Komposztálj!

Kommunális hulladékunk 30%-a komposztálható, ezáltal hasznos tápanyagként visszaforgatható a természetbe. Miért csomagolnánk ezt a szervesanyag-mennyiséget több száz év múlva lebomló műanyag zacskókba, ha kertünk végében vagy egy közösségi területen üvegházhatású gázok keletkezése nélkül is lebomlik, sőt, újjászületik?

A komposztálható szerves hulladék szelektív gyűjtésével nemcsak háztartási hulladékunk mennyisége és az egyszer használatos zacskók száma csökkenthető, hanem így a szemétdíjon is spórolhatunk.

3. Használj méhviaszos kendőt vagy dobozt az ételek tárolására!

Lássuk be, egy ív alufóliát egyszer, legfeljebb kétszer használunk sajtok, felvágottak vagy épp tízóraink, uzsonnánk csomagolására! Ezt követően jobb esetben fémhulladékként szelektáljuk, rosszabb esetben a vegyes gyűjtőbe dobjuk. Itt az ideje végre búcsút inteni az alufóliának és nyitni az egyébként kiváló alternatívák felé.

Talán az újrahasználható üveg- vagy műanyag dobozok jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. Ezeket magaddal viheted a piacra is, nejlonzacskó vagy papírcsomagolás helyett kérd ebbe a frissen vásárolt sajtot vagy hústerméket! 

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett méhviaszos kendők. Ezek a kendők általában 100% (ideális esetben STANDARD 100 by OEKO-TEX® minősítésű) pamutból készülnek, és antibakteriális hatású méhviasszal kezeltek. Előfordul, hogy gyanta és repceolaj is segíti a textil állagmegóvását. Az ilyen kendőkbe csomagolt sajtok, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig frissen tarthatók. A méhviasznak köszönhetően a textil könnyen formázható; kezünk melegétől az anyag meglágyul, és felveszi a belecsomagolt termék formáját. Egy méhviaszos kendő akár egy évig is használható, és szavatossági ideje lejártával sem kell a szemetesbe dobni. Az ökotextil kis mennyiségben komposztálható, vagy a kandallóban gyújtósként használható.

4. Létezik már visszaváltható, újratölthető környezetbarát tisztítószer!

Egyelőre korlátozott azon márkák száma, amelyek azon túl, hogy környezetbarát mosó- és tisztítószert forgalmaznak, a hulladékcsökkentésre is hangsúlyt fektetnek kereskedelmi tevékenységük során.

Személy szerint olyan – egyébként egészen hatékony – környezetbarát mosószert használok, amelyből van lehetőségem újratöltött flakont rendelni, sőt, a használt flakont ingyen visszaküldhetem.

A cleanne.hu számításai szerint az összes magyar háztartásra vonatkozó számokat figyelembe véve 5 év alatt a teljes magyar lakosság 832 300 000 flakonnal kevesebb szemetet termelne, ha mindig újratöltené a kiürült tisztítószeres flakonjait!

5. Újra divat a mosható textil

Néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen természetes volt, hogy szüleink, nagyszüleink mosható, vasalható zsebkendőket, szalvétákat használtak a mindennapokban. A gyermekmintás textilek mellett gyönyörű, kézzel varrt és csipkézett, sőt, személyre szóló hímzett zsebkendőket találok nagymamám szekrénye mélyén a mai napig.

Ugyan egyelőre a műanyag zacskóba csomagolt illatosított zsebkendők és a kreatív mintával tarkított szalvéták uralmát éljük, szerencsére utat törnek maguknak az időtálló, tartós pamut textilek is. Innen már csak egy lépés, hogy hímezzük és újra szeretettel használjuk őket.

Kisfiam anyatejes hónapjaiban áldásként tekintettem a pihe-puha, mosható bambuszos popsitörlőkre is. 

7. Otthon is előállíthatod, ne vedd meg fölöslegesen a csomagolt verziót!

Ismét csak nagyszüleink korosztályának tanulságos szokásaival tudok példálózni, amikor olyan régen magunk mögött hagyott, de magától értetődő tevékenységeket említek, mint az ételmaradékok felhasználása és bizonyos alapanyagok házi előállítása. 

Te is megveszed a zacskózott zsemlemorzsát? Két legyet üthetsz egy csapásra, ha inkább a kenyértartódban megszáradt kiflit reszeled le a panírozáshoz. A kávédaráló porrá őrli neked a kristálycukrot is, így nem kell külön porcukrot venned. Ugyanezt a módszert kipróbálhatod a fűszer- és a chili paprikával is. A kertben gyűjtött vagy a piacon vásárolt diószemek őrlésére használj manuális diódaráló gépet! Házi tésztákat – csipetkét, nokedlit vagy mácsikot – gyúrni sem egy nagy ördöngösség. 

Amennyiben mindezeket konyhádban készíted, máris redukáltad háztartásod csomagolási hulladékát.

+1. Legyél tagja egy környezettudatos közösségnek!

Mindenre nem juthat időd, tered és energiád. Egy ökológiailag tudatos közösség tagjaival karöltve azonban feloszthatjátok magatok között a feladatokat: mindenki mást termelhet, illetve állíthat elő. A kész termékeket – legyenek ezek palánták, zöldségek, gyümölcsök, tojás, hús- vagy tejtermékek – csereberélhetitek egymás között, de sok más területen is együttműködhettek. Ugye, mennyivel kevesebb csomagolásra van így szükségünk?

További ötletekért látogass el az Európai Hulladékcsökkentési Hét honlapjára: https://ewwr.eu/get-inspired/#good_habits! 

Forrás: greendex.hu/Szentgyörgyi Anna