Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

69 ezer játékot, de csillárt és műfenyőt is találtak az óceánokban

  • 2019. szeptember 10.
  • CsViki

Meglepő vagy sem, de a műanyag élelmiszer-csomagolás a második leggyakrabban talált szeméthulladék az óceánokban - állítják az Ocean Conservancy nonprofit környezetvédelmi szervezet önkéntes óceántisztítói.

A friss kígyóuborka mindössze három napig marad ropogós a helyi piacon, viszont ha betekerjük polietilén zsugorfóliába, máris megnöveltük élettartamát 14 napra. Ezzel a példával remekül lehet illusztrálni azt, miért is lett egyre nagyobb üzlet a világon a műanyag élelmiszer-csomagolás, amelynek piaca, becslések szerint, jövőre elérheti a 370 milliárd dollárt – írja a National Geographic.

Ezeket a számokat elnézve nem is olyan meglepő, hogy miközben egyre többet költ a világ az élelmiszerek műanyag-csomagolására, egyre kikerülhetetlenebb téma lesz a le nem bomló hulladék újrahasznosításának problémája.

Nem beszélve arról, az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt az óceánokba illetve tengerekbe juttatott szemét mennyisége, aminek következtében a legszennyezettebb területeken műanyaghulladékok alkotta szeméttenger jött létre. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét.

 

A 2018-as óceántisztításban több mint egymillió ember vett részt

Az Ocean Conservancy által összegyűjtött tíz leggyakoribb óceáni hulladék közül kilenc az élelmiszeriparhoz köthető. A második leggyakoribb szemétfélék az élelmiszercsomagolók voltak, és most először a műanyag villák, kések, kanalak is felkerültek a listára.

Az elmúlt években rendre a cigarettacsikkek végeztek az első helyen, és ez most sem volt másként. Az elmúlt három évtizedben az Ocean Conservancy tisztítási projektje során a cigarettacsikk volt még az egyik leggyakoribb szemétfajta, mely szintén tartalmaz műanyagot, és ez most sem volt másképp.

 

Ezen felül:

több mint 10.5 millió kilogramm szemetet sikerült összeszedniük,

több mint 120 ország tengerpartját tisztították meg,

közel egymillió különálló hulladékcsoportot katalogizáltak, és számoltak meg.

Döbbenetes, de több mint 69 ezer játékot, több mint 16 ezer elektromos készüléket, 643 ezer műanyag szívószálat és kiskanalat találtak az óceánokban, de begyűjtöttek egy csillárt, egy műfenyőt, egy garázskapu és egy pénztárgépet is.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu