3600 olyan vegyi anyagot mutattak ki az emberi szervezetben, ami élelmiszerek csomagolásából származik

  • 2024. szeptember 24.
  • kovacseszter

Egy friss kutatásban több mint 3600, az élelmiszerek csomagolása vagy előkészítése során használt vegyi anyagot mutattak ki az emberi szervezetben – ezek közül nagyjából százat tartanak olyannak, ami „nagy aggodalomra ad okot” az emberi egészségre nézve.

Ezek a vegyi anyagok, amelyek műanyagban, papírban, üvegben vagy fémekben is előfordulnak, bejuthatnak az élelmiszerekbe, majd azok lenyelése után az emberi szervezetbe. A legismertebb kimutatott anyagok közé tartoznak az úgynevezett örök vegyi anyagok (PFAS), valamint a biszfenol A (BPA), amiket korábban már összekötöttek egészségügyi problémákkal, és ezért több országban felmerült a tiltásuk.


 A kutatók korábban 14 ezer olyan vegyi anyagot vettek katalógusba, amelyek valamilyen módon élelmiszerekkel érintkezhetnek, és most ezekre kerestek rá olyan adatbázisokban, ahol az emberektől vett mintákban talált kemikáliákat listázzák. Meglepődve tapasztalták, hogy az anyagok több mint egynegyedét, 3601-et már kimutatták az emberi szervezetben. Ezek nem feltétlenül csak az élelmiszerek csomagolásáról származhatnak, hanem például konyhai eszközökről vagy futószalagokról is leválhatnak, mielőtt belekerülnek az ételbe.

A fokozottan aggályos vegyi anyagok kategóriájába sorolták a hormonzavarok okozására képes biszfenol A-t és ftalátokat, valamint a számos egészségügyi problémához köthető örök vegyi anyagokat. A kutatók azonban kiemelték, hogy ezekkel szemben jóval kevesebbet tudunk az olyan anyagokról, mint az oligomerek, amelyek a műanyaggyártás melléktermékei, és amelyek kockázatainak felméréséhez több vizsgálatra van szükség.


 A tanulmányban ugyan nem határozták meg a vegyi anyagok koncentrációját az emberi szervezetben, a kutatók hangsúlyozták a kémiai kölcsönhatások lehetőségét, amelyek növelhetik az egészségügyi kockázatokat. Ezért már csak elővigyázatosságból is azt javasolják, hogy ahol lehet, kerüljék az élelmiszercsomagolással való érintkezést, és főként ne melegítsenek fel becsomagolt ételeket.

Az Európai Unióban egyébként a finisben jár a PFAS élelmiszercsomagolásokból való kitiltása, de már a biszfenol A tiltása is felmerült – írja az AFP.

Forrás: qubit.hu