Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

30 műanyag palack visszaváltásáért ingyen utazhatunk Rómában

  • 2019. október 24.
  • Enikő

Az újrahasznosítás felpörgetése és az utcai szemét csökkentése érdekében vezette be Róma városa az új kezdeményezést „Ricicli + Viaggi”, vagyis „Hasznosíts újra és utazz” elnevezéssel. Az emberek műanyag palackokat vihetnek a metróállomásokba, behelyezhetik azokat egy automatába, amely összetöri és osztályozza a flakonokat, majd digitális krediteket ad az utazáshoz, írja a Treehugger.

 

 

A gépek flakononként 5 centet kínálnak, így 30 palackra van szükség, hogy kapjunk egy 1,50 eurós jegyet.

 

Igaz, hogy egy viteldíj megtakarításáért cserébe sok műanyag palackot cipelhetnek az automatákhoz, de az emberek szívesen hasznosítják így a fölöslegessé vált műanyag szemetet, hisz még pénzt is spórolnak vele.

 

 

Ezidáig csak három megállóba állítottak ilyen automatákat: a Cipro, Piramide és a San Giovanni megállóhelyekre, de ha 12 hónap alatt sikeresnek bizonyul a kísérleti projekt, tovább bővítik a kínálatot.

 

Természetesen azt remélik, hogy az újrahasznosítási kezdeményezés hatására tudatosabbak lesznek a szemetelést és az újrahasznosítást illetően is a rómaiak.

 

Lényegében ez egy olyan rendszer, amelyben újrahasznosítunk, megteremtjük az ügyfelek lojalitását, és jutalmazzuk a polgárok erényes viselkedését – nyilatkozta Paulo Simoni, a római Atac tömegközlekedési hálózat elnöke.

 

 

Rómát az elmúlt hónapokban elárasztotta a szemét, a tisztiorvosi szolgálat nyár elején kiadott egy higiéniai figyelmeztetést a rovarok és állatok ürülékével terjedő betegségekről, melyek a rothadó szemétben telepednek meg, és úgy terjednek tovább. A város három hulladéklerakójának egyikét 2013-ban bezárták, a másik kettőt az elmúlt hónapokban tűzvész pusztította el, és két biológiai kezelőhelyet is becsuktak ideiglenesen, részben karbantartás céljából.

 

A rómaiak a szemetet felhalmozzák, annak ellenére, hogy az országban a legmagasabb hulladékgyűjtési díjat fizetik – személyenként 597 eurónyi összeget, szemben a velencei 353 euróval és a firenzei 266 euróval.

 

A Recycle + Travel (Hasznosíts újra és utazz) projekt az első ilyen kezdeményezés Olaszországban, de a Pekingben és Isztambulban már bevált gyakorlatról másolták.

 

forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/10/19/30-muanyag-palack-visszavaltasaert-ingyen-utazhatunk-romaban/