Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2032-re nem lesz szemét a tüneményes dán szigeten

  • 2019. május 10.
  • Enikő
A sziget lakói azt a célt tűzték ki maguknak, hogy 2032-re minden szemetet újrahasznosítanak vagy megjavítanak.

Bornholm egy mindössze 588 négyzetkilométeres kis dán sziget a Balti-tenger déli részén, ahol 40 ezer ember él és évente mintegy 600 ezer látogatót fogad.

 

Ismert a kerek templomairól, sziklás tengerpartjáról és arról, hogy mindig süt a nap. A sziget lakói most azt remélik, hamarosan arról is híresek lesznek, hogy náluk nincsen szemét – írja az MNN.

 

Bornholm egyetlen hulladékégető üzeme rossz állapotban van, így a szigeten úgy döntöttek, az égető cseréje helyett egy másik tervet valósítanak meg.

2032-re nem lesz több hulladék a szigeten. Hisszük, hogy minden eldobott holmi olyan erőforrás, amely az egész közösség javára újrahasznosítható– jelentette be a sziget hulladékkezelő cége.

 

A kormány még nem tud minden részletet arról, hogy a terv hogyan fog működni, de a tisztviselők az alapelveket már megfogalmazták.

 

 

Az egyik ilyen szabály az lesz, hogy a polgárok a hulladékot könnyen újrahasznosítható tárgyakra, például fémre, műanyagra, üvegre, papírra és kartonra válogatják, ezekből pedig az újrafeldolgozó rendszerben új elemeket, például halászhálókat, szigetelőanyagokat és más műanyag eszközöket gyártanak majd.

 

A szerves hulladékokat, valamint a kert- és parkhulladékokat energiává alakítják át, és az energia-hasznosításból származó, tápanyagban gazdag maradékot a sziget mezőin, kertjeiben és parkjaiban műtrágyaként fogják használni.

 

 

A sziget a lakosait arra ösztönzi, hogy használják ki az újrahasznosítás lehetőségét, éss vásároljanak olyan termékeket, amelyek ,,szemétből” készültek. A szigeten igyekeznek a bútoroktól a gyermekruházatig mindent újrahasznosítani, a helyi vállalkozások pedig javítanak is: kerékpároktól a konyhai eszközökig egy sor dolgot lehet vinni szervizbe, ahol helyrehozzák azokat.

 

Az általános iskolai tanulóknak is igyekeznek gyakorlati tapasztalatokat mutatni a szigeten, megtanítják, milyen módszerekkel lehet hasznosítani a hulladékot, hogy az pozitív hatással legyen a természetre.

 

Nem ez a sziget az első, akik ilyesmivel próbálkoznak. Programjuk a Bright Green-szigetének 2035-re tervezett, széndioxid-semleges tervét követi .

 

Fontos volt számunkra, hogy előrelépjünk ebben az ágazatban is. Az első lépéseket megtenni nem volt nehéz, a munka java azonban még csak most következik – mondja Anne Thomas, Bornholm polgármester-helyettese.

 

 

forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2019/04/30/bornholm-szemet-ujrahasznositas/