Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018-BAN IS ELINDUL A HUMÁNÖKOLÓGIA TANFOLYAM

 • 2018. augusztus 31.
 • B.Csilla
Szerző: 
B.Csilla
A Kisközösségi Program tíz hónapos Humánökológia tanfolyama, amely „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek” címmel indul 2018. szeptember 13-tól – 2010 óta immár kilencedszerre.

Figyelem! Ez a kurzus már betelt!

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük.

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program tíz hónapos Humánökológia tanfolyama, amely „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek” címmel indul 2018. szeptember 13-tól – 2010 óta immár kilencedszerre. A tanfolyamra szeretettel várnak minden érdeklődőt! Jelentkezni szeptember 6-ig lehet!

Kiknek ajánjuk?

Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben.

Kiemelten javasoljuk:

 • tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
 • civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
 • újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
 • az államigazgatásban, illetve önkormányzatokban dolgozóknak, akik felelősségteljes döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni;
 • útkeresőknek, akik a jövőben hivatásszerűen szeretnének a környezetvédelemhez, az ökológiai fenntarthatósághoz kapcsolódó témákkal foglalkozni.

Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek.

Ökologikus életmód

 

Témakörök

A tanfolyam öt nagy téma köré csoportosul:

 • Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
 • A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
 • A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
 • Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
 • Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam részletes tematikája itt érhető el.

Előadó

A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. Csaknem két évtizede oktat a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. 2012-ben a Kar Kiváló Oktatójának választották az ELTE TTK-n. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. Szerzője a Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai (2008), az Építőkockák egy új világhoz (2017 - számos társszerzővel), valamint A közlegelők komédiája (2017) című könyveknek, továbbá mintegy 30 szakcikknek, illetve könyvfejezetnek. Emellett szerkesztője a Kovász című környezettudományi folyóiratnak, az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológiai közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) itt olvasható. TED előadása megtekinthető itt. Jó pár további előadása megtalálható a YouTube-on.

Módszer

A tanfolyamon interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében a tanfolyamalkalmak kiscsoportban (legfeljebb 25 fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, lesz egy élményalapú gyakorlat is, tavasszal pedig kirándulunk, továbbá részt veszünk egy mélyökológia műhelyen. Minden egyes alkalomhoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

Kimenet

A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án jelen voltak, tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről. Időpontok A tanfolyam 2018. szeptember 13-tól 2019. július 11-ig tart – minden héten 1×2 órában, csütörtökön 18 és 20 óra között.

Helyszín

A Humusz Ház (Budapest, XI. kerület, Saru utca 11.) – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A Humusz Ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk.

Díj

A tíz hónapos tanfolyam díja 66 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

A jelentkezés módja

Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a [email protected] címre legkésőbb szeptember 6-ig. Ezután küldenek információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 7. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé. Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, megírhatja a szervezőknek a [email protected] címre. Első alkalom szeptember 13-án, ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt Takács-Sánta András és a Kisközösségi Program munkatársai!

 

Forrás:Zöldbolt.hu