Fesztiválozás hulladék nélkül

  • 2019. augusztus 01. 02:00
  • Csilla

Kétféle fesztivál létezik: a hulladékmentes és a többi. De az igazán környezettudatos rendezvényre járó mindkettőre szinte ugyanúgy fel tud készülni, csak míg az előbbin támogató közeg veszi körül és nem nézik ufónak ufótársai, addig utóbbin igen sok magyarázkodnivaló akadhat. Most mégis a fesztiválra való felkészüléshez szedtünk össze néhány támpontot, amelyek bármilyen kimozdulós alkalommal működhetnek (koncert, kirándulás, esküvő, házibuli stb.), mégis, mivel több napos távollétet jelenthet, így talán a legnehezebb rá előkészülni.

 

Étkezés

- Alapkészlet: nem vagy nehezen törős tányér, amely inkább mély, mint lapos, így levest és főételt is tudsz belőle fogyasztani. Kanál, villa, kés vagy kanálgép. Bögre, amibe bátran kérheted italod éjjel és nappal - könnyebbség, ha tudod, hány decis, így segíted a pultost is. Ha szükségesnek találod, papír szalvéta helyett legyen nálad textil szalvéta vagy konyharuha.

- Kulacs, amit talán mondani sem kell már, hogy készülj vele, és felejtsük el a PET palackokat örökre! (Hála Istennek, a pultosok is egyre lazábbak, és szívesen utántöltik csapvízzel tapasztalataim szerint.)

- Előzd meg a mosogatást! Lehetőség szerint egy darab kenyérrel töröld tisztára a tányérod, így nem szükséges külön elmosnod. De ha nem sikerülne, akkor...

- S mielőtt pörköltszaftosan próbálod a táskába a könyvtári(!) könyvek mellé betuszkolni a tányér és az evőeszközöket, ne hagyd otthon a mosogatószettedet: kis mennyiségű lebomló mosogatószer (ha hulladékmentes fesztivál, akkor valószínűleg erről gondoskodni fognak), egy kis szivacs vagy rongy, és egy kis víz kell hozzá. Ha ez most túl nagy macerának tűnik, akkor készülj egy nem átázós textilzsákkal vagy méhviaszos kendővel, amibe hazáig viheted a mosásra váró készleted.

- Ha elemózsiát viszel magaddal, azt is csomagolásmentesen pakold el: legjobb segítőid ebben néhány textilzsák, zárható dobozok vagy befőttesüvegek.

hulladékmentes fesztiválszett

 

Tisztálkodás

- Akár közvetlen a természetbe folyik rólad a víz, akár nem, azzal nem teszel rosszat (sőt!), ha biológiailag lebomló tisztálkodószert, szappant, sampont, fogkrémet használsz. Tudom, már arra is nehéz figyelni sokszor, hogy tényleg lebomló legyen, nemhogy arra, hogy milyen csomagolásban van… Ezért ha teheted, akkor készítsd magad, használj régebbi, kiürült flakonokat, így biztos, hogy nem termelődik újabb hulladék. Az ehhez szükséges alapanyagok legtöbbje papírcsomagolásban (újrahasználható, komposztálható, más nem, akkor újrahasznosítható) vagy üvegben (újrahasználható) megvehető, vagy egyáltalán nincs is csomagolva, csupán a természet által, mint pl. tojás, amelyet hajmosáshoz használhatsz.

- Hagyományos bolti dezodor helyett próbálj ki valami újat: legyen olyan, ami sem a környezetnek, sem neked nem árt. Legjobb, ha ezt is Te magad készíted vagy olyan csomagolásban veszed, amit visszaváltanak készítői, és újra megtöltenek.

- Az alternatív, hulladékmentes női higiéniás termékek skálája is egyre szélesebb. Mielőtt élesben, a fesztiválon próbálod ki az intimkelyhet vagy a mosható betétet, javaslom, hogy előtte otthon teszteld, hogy hogyan érzed benne magad, hogyan is működik. De mindenképpen érdemes ezekkel élni a rendezvények idején, mert a megszokott eszközök eltüntetése, hazacipelése egy kuka nélküli fesztiválon nem olyan kellemes tevékenység...

biológiailag lebomló szappan

 

Utazás

- Érkezz bicajjal, így nem kell parkolóhelyet keresned, nem köt a menetrend, és még a feneked is formásabb lesz! :)

- Ha tömegközlekedsz, válts előre online jegyet és mutasd be a telefonodról, amikor csak lehet! 

- Autósok és utasok! Keress telekocsit, vagy oszd meg autód felesleges üléseit - jó a pénztárcádnak és a környezetnek is!

biciklizés

 

Előzd meg!

- Ne vigyél magaddal semmi olyat, amiből hulladék termelődhet! Egy olyan zéró hulladék fesztivál, mint a Gyüttment Fesztivál jó tanulóterep lehet: nincsenek kihelyezve kukák, így amit megtermelsz, azt haza is kell vinned! Ha odafelé nem húzta a vállad, hazafelé se húzza…

- Ne kérj, és ne vedd el a felkínált színes-szagos programfüzetet, szóróanyagokat! Igen, akkor se, ha azok már ki vannak nyomtatva… minél több marad a nyakukon, annál kevesebbet fognak legközelebb készíteni! Előtted pedig - jobb esetben - ott a lehetőség, hogy a telefonodról nézd a programot, a tudnivalókat, vagy kölcsön kérd a helyes sráctól/lánytól a pultnál az ő példányát. ;) A szóróanyagok kapcsán pedig: Tényleg érdekel? Tényleg el fogod olvasni? Tényleg fontos? Na ugye…

 

Apróságok

- Használj textilzsepit! Menő, ha a nyári allergiaszezon közepén nem koszos zsepikkel van tele a táskád! ;)

- Cigicsikkeidet gyűjtsd külön tárolóban, használj lebomlós szűrőt! (De inkább ne dohányozz..)

 

fesztiválszett 2.

 

További tippek és felkészülési segédlet, amely alapján részben ez is készült a Gyüttment Fesztivál oldalán.

 

Képek forrás: Gyüttment Fesztivál


 

A bejegyzés az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.