Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közösségfejlesztők hírei

Év: 
2009
Szám: 
Ősz


 

Közvetlen kereskedelem– Tiszamenti gazdák terményei

Talán már sok olvasónk tudja, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) kezdeményezésére már több mint egy éve zajlik a méltányos kereskedelem (fair trade) egyik szép példája hazánkban. A tiszamenti gazdák terményeiből összeállított piac 2008 nyara óta működik rendszeresen több helyen, Budapesten többek között szombatonként a Komjádi uszoda melletti piacon, és vidéken is. Az Egyesület munkája eredményeképp a gazdák nincsenek kiszolgáltatva az alacsony felvásárlási áraknak, a vásárlók pedig nagyobb bizalommal közelíthetnek a tekervényes ellátási láncokat kikerülő, gyakran bio vagy kímélő gazdálkodásból származó termékekhez. Most indult el a SZÖVET új honlapja, ahol a PIACTÉR menüpont alatt megtalálhatók friss, helyszínenként kiválasztható ajánlataik. Bejelentkezés után előrendelés is leadható, de működik az eddig megszokott rendelési mód is az i[email protected] címen. A honlapon ezen kívül utazási programok, helyi termelők elérhetőségei, szállás- és túraajánlatok is megtalálhatóak, a hírlevélre feliratkozók pedig minden héten értesülhetnek az aktuális kínálatról.

Információ: www.elotisza.hu/

Settlementek

„Nem nyújtottunk semmi különöset, csak azt, amire éppen szükség volt”

Az ÉLETFA  Segítő Szolgálat Egyesület (Debrecen), az Istenkúti Közösségért Egyesület (Pécs) és a Nap Klub Alapítvány (Budapest) együttműködést kezdeményezett olyan közösségi alapú szervezetek között, melyek a settlement működést mintának tekintik, maguk is ilyen típusú szolgáltatásokat nyújtanak, vagy ilyen irányba szeretnének fejlődni. A settlement számukra egy többcélú közösségi szolgáltató központ. Hozzájárul a helyi közösségek fejlődéséhez, fejlesztéséhez, szabadidős tevékenységeknek nyújt teret, segíti a szociális problémák megoldását, információt nyújt és segíti a különböző emberek, csoportok és közösségek közötti kommunikációt. Aktivitása kiterjed a szociális, gazdasági, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szükségletek teljes körére. Konkrét lépéseket tesz a már meglévő kezdeményezések, szerveződések megerősítésére, a helyi közösségi erők integrálásáért, a társadalmi párbeszéd megszerveződéséért. Így feltárulhat a helyi igény és akarat, ami alapján közösségi alapú szolgáltatások szerveződhetnek, erősödik a helyi közösségi érdekvédelem. A settlement típusú működésben a helyi közösségi színteret vagy szomszédsági központot működtető helyi szervezetet az önkormányzat megfelelő szerveivel való együttműködésen túl egyetemisták és önkéntesek segítik. A letölthető anyagok elérhetők az Életfa Egyesület honlapján: http://www.eletfaegyesulet.hu/settlement.hu.php

ujreformkor.hu

A honlap az Új Reformkor mozgalom – országos civil párbeszéd– programjainak, dokumentumainak gyűjtőhelye; tapasztalatok, gondolatok, javaslatok, tervek, elemzések kicserélésének fóruma.

Alapítói országos párbeszédet és együttműködést kezdeményeznek– falvakban, kistérségekben, városokban, az interneten, a televízióban, újságokban, szakértői körökben, állampolgári közösségekben– arról, ki mit tehetne annak érdekében, hogy az ország elinduljon, vagy gyorsabban haladjon az európai fejlődés útján. A honlap segítségével szeretnék összekötni azokat, akik részt akarnak venni ebben a munkában. A honlap nyitva áll mindenki előtt. Minden olyan cikket, hozzászólást, elemzést, beszámolót közöl, amely új gondolatokkal, megfigyelésekkel, szempontokkal, példákkal, javaslatokkal segíti az ország polgárait és közösségeit abban, hogy előbbre jussanak; felelősségteljes, a közérdeket tartja szem előtt, független minden politikai párttól vagy politikai mozgalomtól; az ország egyetlen polgárának sem sérti a jogait vagy érzékenységét.

Alapító szerkesztők: Hankiss Elemér és Miszlivetz Ferenc

Forrás: Közösségfejlesztési Hírlevél – 2009. szeptember