Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak a Nulla Hulladék Hálózat tagjai

Szebb Környezetünkért Egyesület
Év: 
2010
Szám: 
Ősz

 

Szebb Környezetünkért Egyesület, Pilisvörösvár

 

2004-ben 11 lelkes vörösvári elhatározta, hogy a Táncsics utcában egy összedőlt ház helyére parkot épít.

Miközben a park elkészült, megszerveződött egy egyesület, amely mint a neve is mutatja, az elhanyagolt vagy nem kellően karban tartott közösségi terek parkosítását, tisztán tartását, a környezettudatos szemlélet terjesztését, a természet védelmét tűzte ki célul közvetlen környezetében. Hogy egyre többekhez eljuthassunk, városi rendezvényeket szerveztünk: Vörösvári Virágtalálkozó, a kertekben feleslegessé vált növények csere-beréje, Kutya-szépségverseny, Kisállat-bemutató.

Az egyesületünknek 2009-re 50 tagja lett. Ötévesek lettünk, és ezt ebben az évben a „ Tégy valamit” című nagyszabású környezetvédelmi programunkkal ünnepeltük. Szórólapjainkon minden vörösvári háztartásba eljuttattuk a legalapvetőbb, legfontosabb környezetvédelmi információkat

2010-re már tevékenységünk nagy részét a környezettudatosságra nevelés teszi ki. Hátországunk, szakmai mentorunk ebben a munkában a HuMuSz, melynek Nulla Hulladék hálózatához 2009-ben csatlakoztunk, Pilisvörösvár mintatelepülés lett.

Lelkes és kreatív egyesületi tagjainknak köszönhetően egyre bővülnek programjaink. Bolhapiacunk, a Lom-Kincs Bazár mostantól havi rendszerességgel szolgálja az újrahasznosítást városunkban. Az idei évben első ízben hirdettük meg a Pilisvörösvár környezettudatos vállalkozása c. pályázatot, így most már a vörösvári lakosság mellett egy újabb kört, a vállalkozásokat is bevontuk környezetvédelmi tevékenységünkbe.

Szinte havonta jelennek meg Nulla Hulladékos cikkeink a Vörösvári Újságban és a Kuka Búvárban is beszámolunk sikereinkről. Egyre többen olvassák a www.tegyvalamit.hu honlapunkat.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a helyi önkormányzattal konstruktív a kapcsolatunk, hogy megértik és támogatják törekvéseinket, ennek is köszönhető, hogy segítő részvételünkkel idén ismét megszervezték városunkban a veszélyeshulladék-gyűjtést.

Sok a tervünk még, mert hisszük, hogy meg tudjuk változtatni a világot, és jó tudni, hogy mások is hisznek ebben.

Temesvári Anna, elnök