Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak a Nulla Hulladék Hálózat tagjai

EPE, Körösök Völgye Natúrpark
Év: 
2009
Szám: 
Tél

Egészséges Palotáért Egyesület (EPE)

A modern társadalmak egyik legégetőbb kérdése a környezeti problémák kezelése, a környezet terhelésének gyors növekedése. Vizeink, erdőink, a levegő, a nem vagy lassan megújuló energia- és nyersanyag-források védelme mind a jelen, mind a jövő generációi szempontjából kulcsfontosságú kérdés.

Az EPE megalakulását a tervezett hulladékégető váltotta ki. Városunkban és térségünkben nem volt olyan független társadalmi szervezet, amely a leendő környezetszennyező beruházással szemben képviselte volna az itt élők érdekeit. Lakóhelyünk védelmében egy maréknyi ember felvállalta e nehéz feladatot - nem eredménytelenül.  Köszönjük!

Az EPE céljai

Egészségük megóvása érdekében a káros környezetterhelésekkel szemben képviseljük a Várpalotán és a kistérségében élőket, minden lehetséges és létező fórumon.(Környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem, kulturális örökség megóvása, ismeretterjesztés, műemlékvédelem.)

Kiemelt feladatunknak tekintjük a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben való népszerűsítését. Ennek megvalósítására általános iskolások számára évente megrendezzük

az „Óvjuk környezetünket” vetélkedőt. Jóleső érzés látni a program növekvő sikerét a gyerekek között, hiszen ők azok, akik otthon is tudatosíthatják szüleikben ennek fontosságát. Fontos, hogy mire ők felnőnek, számukra teljesen természetes lesz a szelektív hulladékgyűjtés. A tavalyi évben 6 millió Ft-ot nyertünk a város illegális lerakóinak felszámolására és a lakosság környezettudatos életre való ösztönzésére kiírt pályázaton. 

Jó kapcsolatban vagyunk az országos és a környező települések környezetvédő civil szervezeteivel. Ennek köszönhető, hogy csatlakoztunk a HuMuSz által koordinált Nulla Hulladék Programhoz. Ennek során közel 300 kérdőívet töltettünk ki a városban, melynek eredményei és a további feladatok megtekinthetők honlapunkon.

Büszkék vagyunk rá, hogy két éve elindítottuk a Civil Fórumot, amely közel 30 civil szervezet szövetségévé nőtte ki magát. Egy éve több civil szerveződéssel együtt kialakítottuk, felújítottuk és működtetjük a Civil Házat.

További információ: www.civilepe.hu

Kapcsolat: civilepe@gmail.com

 

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület - Békéscsaba

Egyesületünk tevékenysége tíznél több Békés megyében található tagtelepüléshez kötődik, székhelyünk Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpontban található. A Széchenyi ligetben működnek az egyesület irodái, itt kerül pont a megálmodott pályázati ötletekre, melyek innen indulnak el a megvalósulás felé.

A 2002-ben alakult egyesületet önkormányzatok, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek hozták létre, hogy a térség természeti- és kulturális értékeinek megóvása érdekében fejlesztéseket, turisztikai beruházásokat kezdeményezzenek. A közhasznú egyesület célkitűzése között szerepel a fenntartható fejlődés alapelvű turizmus támogatása, a környezeti nevelés megvalósítása szemléletformáló programokon keresztül, valamint a társadalmi és gazdasági szereplők közötti együttműködés kezdeményezése természet- és környezetvédelmi célok érdekében.

2007 mérföldkő lett az egyesület életében. A „Körösök lágy ölén” elnevezésű projekt keretében többek között felújításra került a Sörkert műemlék jellegű „Pavilon” épülete, mely ma a Körösök Völgye Látogatóközpontnak ad otthont.

Környezeti nevelés nem csak gyerekeknek

A 2008 óta működő Látogatóközpont a  szemléletformáló kezdeményezések bázisává vált. Egyre több oktatási intézménnyel, civil szervezettel, idősek otthonával vagyunk együttműködési kapcsolatban a programokon keresztül. Tevékenységeink iskolaévhez kötődnek. Természetes kézműves- és zöld foglalkozásokat tartunk iskolás csoportoknak. 2008 őszén útjára indítottuk a 4 részes „Zöldülj, Fordulj” környezet-és természetvédelmi programsorozatunkat, a párhuzamosan futó vetélkedővel. A 2 hetes kis kiállítások csoportvezetéssel, előadásokkal irányították zöld témákra a környék figyelmét. A nyári táboraink után, 2009 őszén hagyományos Bioritmus Fesztivál nyitotta meg az évet. Majd a „Ligeti Zöld Lépések” programsorozat következett. Októberi témánk a tudatos vásárlás, a környezetbarát tisztítószerek és a komposztálás volt.

Márciusban mindig az újrapapírt népszerűsítjük, és május marad a madaraké és a fáké.

Új kihívások

A 2009-es év nagy feladatokat hozott. Tavasszal bekapcsolódtunk a HuMuSz Nulla Hulladék Programjába, mely felgyorsította az eseményeket. Új információk, kapcsolatok és feladatok érkeztek, melyekkel próbálunk megbirkózni. A közös munka eredményeként Békéscsaba lett az egyik helyszíne a HuMuSz műhely fenntartható fejlődés moduljának.

Pedagógusok számára indítottunk a gyakorlatias „Környezet- és természetvédelmi tréningsorozatot”. Lelkes pedagóguscsapattal gondolkodunk közösen 4 alkalommal szakvezetők segítségével. Az év másik legnagyobb kihívása a „Zöld Lábnyomok Körös Körül” multiplikátorképző idősek és iskolások részére. Havonta más-más témát dolgozunk fel közösen az intézményenként érkező 3 fős csapatokkal. Felkészítjük őket, hogy hazaérkezve adják tovább a hallottakat témanapokon, teadélutánokon. Népszerűek a gyakorlati feladatok, a kölcsönözhető kiállításelemek. Év végén közösen fogunk elkészíteni egy „Ökotudatos társasjátékot”. Az iskolák mellett a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal is próbálunk kapcsolatokat kiépíteni. Ennek érdekében szerveztük a novemberi Zöld Konferenciánkat, ahol helyi civil szervezetek ismerték meg egymást és a Nulla Hulladék Programot.

A Látogatóközpontban található a Réthy Zsigmond emlékkiállítás. Szombatonként Biopiac, Receptklub, valamint a KÖRösKÖR  helyi közösségi önsegítő rendszer várja az érdeklődőket.

BPE

/www.korosokvolgyekozpont.hu/