Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több méreg lehet a gyümölcsben az új növényvédőszer-szabályozás miatt

  • 2008. augusztus 30.
  • humusz
Az Európai Uniónak azonnal módosítania kell az egészségünket veszélyeztetõ növényvédõszer-maradékok határértékét, mert a legutóbbi szabályozás hatására több méreg kerülhet az élelmiszerekbe.

 

Az Európai Bizottság új szabályozása az uniós élelmiszer-előírások harmonizációja érdekében született. Az élelmiszerekkel szervezetünkbe jutó permetszerek mennyiségének várható emelkedése miatt a Pesticide Action Network (PAN) Europe és annak aktív tagszervezete, a Levegő Munkacsoport több más környezetvédő civil szervezettel együttműködve fel kíván lépni az egészségünkre kockázatot jelentő döntés ellen.

A Levegő Munkacsoport tiltakozik az Unióban 2008. szeptember 1-jétől hatályba lépő szabályozás ellen.

Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint a Bizottság döntése nem felel meg annak az elvnek, miszerint a határértékeket a lehető legalacsonyabb szinten kell meghatározni. A döntés során nem vették figyelembe az egyes szermaradékok emberi egészségre gyakorolt hatásának esetleges összegződését sem. A gyermekek számára a legnagyobb egészségügyi kockázatot az alma, az őszibarack, a paprika, a paradicsom és a szőlő fogyasztása jelenti.

Elliott Cannell, a PAN Europe titkára elmondta, hogy az egyes hatóanyagok új, az egész Unióra érvényes határértékét az adott esetben legengedékenyebb tagállam szabályozásának átvételével határozták meg.

A Greenpeace tanulmánya itt érhető el (angol és német nyelven) >>> 

Az új szabályozásról további részletek tudhatóak meg a PAN Europe (angol nyelvű) háttéranyagábó >>>

További információ: Pál János, Levegő Munkacsoport, Tel: 411-0509

 

 

Forrás: Greenfo / Levegő Munkacsoport