Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A petpalack jövőképe

  • 2015. október 20.
  • PKata

PetpalackUniós támogatású nagyberuházás indul Karcagon, melynek célja a PET-palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelés minimálisra csökkentése, illetve hogy hosszú távon akár száz százalékban is lehetséges legyen az élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosítása.

 

 

Új kutatóközpontot adtak át az alföldi városban, ahol a 3 milliárd forintból felépülő üzemben  a PET-palackok újrahsznosításának lehetőségeit vizsgálják majd. A beruházás 70 százalékban uniós pénzből , Új Széchenyi Terven belül elnyert uniós támogatásbó lvalósul meg. A beruházó Recy-Pet Hungária Kft., mely cég főtevékenységként hulladék újrahasznosításával foglalkozik és a céginfó szerint a jelenleg 16 embert foglalkoztat, és évek óta masszívan veszteséges, 2014-ben például 38 milliós mínuszt hoztak össze. 

Petpalack_kutatás

Az ünnepélyes avatáson Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, hogy Karcagon egy Magyarországon "egyedülálló, 21. századi, magas színvonalú beruházás jött létre". A kidobott PET-palackokból olyan anyagot fognak előállítani, amelyből élelmiszeripari csomagolásra is alkalmas minőségű alapanyag készíthető.

A feldolgozás menete

A szelektíven összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piacnak, a gazdasági viszonyoknak. Kezdetben 10 ezer tonna alapanyagot dolgoznak fel, az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7000-8000 tonna regranulátum gyártására alkalmas. Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital-, valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja, illetve használja majd fel termékei csomagolásához. Plutzer Tamás elmondta: tervezik azt is, hogy a projekt során egy, az akkreditálási feltételeknek megfelelő fejlesztési és minőségbiztosítási laboratórium jöjjön létre. A központ akár kihelyezett képzésekre is alkalmas lesz, és egyetemi képzések helyszínéül is szolgálhat. A beruházást végző cég már korábban szerződést írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem polimertechnika tanszékével.

 

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2015/10/16/azt_kutatjak_majd_3_milliardert_karcagon_hogy_mit_lehet_kezdeni_a_pet-palackokkal/

http://hvg.hu/gazdasag/20151016_3_milliardbol_kutatjak_Varga_es_Fazekas_v