Néhány gondolat a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban
Az ételhulladék kérdése nemcsak az esztelen pazarlás miatt égető téma. Az érintetlenül kukába dobott élelmiszer-ipari termékek a környezet számára is súlyos és teljesen felesleges terhelést jelentenek.
A francia parlamentben május 22-én elfogadták a törvényt, mely a kereskedelmi láncok számára megtiltja a fogyasztható élelmiszerek, nem az élelmiszerhulladék hasznosítási piramisnak megfelelő hasznosítását, valamint azok szándékosan fogyasztásra alkalmatlanná tételét.
Ennek kapcsán aláírásgyűjtés kezdődött egy hasonló Európai Uniós szabályozás bevezetéséért.
Fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájával politikai szinten is foglalkoznak a döntéshozók, valamint maximálisan egyetértünk a törvény azon pontjával, miszerint a téma része kell, hogy legyen az iskolai tananyagnak.
Ugyanakkor a törvényi szabályozás kapcsán felmerül pár kérdéses pont is. A francia törvény nem csak az adományozást teszi kötelezővé, hanem más opciókat is ad (állati takarmányozás, komposztálás, bioüzemanyag előllítás). Bár a hasznosítási piramis prioritási listája egyértelmű, mégis van rá esély, hogy elsősorban nem a rászorulóknak történő adományozás fog növekedni, hanem az egyéb alternatívák. A Magyar Élelmiszerbank is egyértelműen az emberi fogyasztásra ajánlást, a rászorulóknak való eljuttatást tartja a legfontosabbnak.
Az élelmiszerfelesleg jótékony célra való felajánlásának eddig sem volt törvényi akadálya, ezt a vállalatok önként is megtehetik bármikor. Erre a legjobb példa hazánkban a Magyar Élelmiszerban Egyesület folyamatos együttműködése kereskedelmi láncokkal. Úgy gondoljuk, a kötelezésnél és büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet a pozitív motiváció, például a kapcsolódó adókedvezmények körének tovább bővítése.
Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület