Pleurotus Ostreatus a kávézaccon
A "Zéró Hulladék Kutatóközpont" megbízásából 2013-ban készült el egy esettanulmány a használt kávékapszulák újrahasznosításáról. Az eredményeken felbuzdulva az olaszországi Cappannoriban (erről a nulla hulladék önkormányzatról már korábban írtunk) alakult egy cég, a Funghi Espresso, amely a kísérleti programot a helyi iskolában végezte el. A környező vendéglátóhelyekről gyűjtött kávézaccon gombát (Pleurotus Ostreatus) termesztettek. Megvalósult a cél, hogy a hulladék olyan elsődleges nyersanyaggá váljon, amelyből jó minőségű terméket lehet előállítani, minél kisebb ökológiai lábnyom hátrahagyásával. Ebben az esetben az állati fehérjét váltanák ki a kávézaccon termesztett gombával, a következő lépés pedig már a szervezett gombaterjesztés.
Forrás: funghiespresso.com