Ajándékozás, ünnepek

Nejlonzacskó helyett

Ajándékvásárlási körútjainkra is vigyünk magunkkal vászontáskát!

Ne fogadjuk el a pénztárnál adott műanyagszatyrokat, főként a kisebb termékek (harisnya, kozmetikum, stb.) befogadására alkalmas arasznyi - méretéből adódóan tehát a továbbiakban semmire sem használható - zacskókat. Odahaza úgyis a kukában végezné.

Így kevesebb műanyaghulladékot "termelünk", ami "sok kicsi sokra megy" alapon igenis számít, még egy olyan aprócska használati eszköz esetében is, mint a zacsi... Read more about Nejlonzacskó helyett

Megelőzéses címkék: 

Kerüljük a "túlcsomagolt" árukat.

Igyekezzünk a boltok polcain hagyni a „túlcsomagolt" árukat, ajándékokat. Jó példa erre az ajándékkosár...

Ünnepek táján (pl. karácsony, húsvét) sok terméket előszeretettel adnak nagyobb, díszesebb borításban, amivel a pénztárcánkból is többet húznak ki a gyártók, és több hulladék is keletkezik. Ne hagyjunk magunkat elbűvölni tehát a szemünknek oly kedves csillogó, színes vagy éppen extra higiénikus csomagolás által, hagyjuk inkább érvényesülni a fejünket: egyazon termék többféle módon csomagolt változata közül válasszuk a kisebb, kevesebb, környezetkímélőbb kiszerelésűt. Read more about Kerüljük a "túlcsomagolt" árukat.

Megelőzéses címkék: 

Mit ajándékozzunk?

Gondolkozzunk: mi lehet a legmegfelelőbb ajándék?

Ha nincs ötletünk az ajándékozásra, igyekezzünk megtudni szeretteinktől, minek örülnének leginkább. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy barátaink, rokonaink szekrényének mélyén drasztikus mértékben csökkenjen a „kacat" kategóriába sorolható anti-használati eszközök száma, melyek néhány évnyi kallódás után a kukában végeznék.

Így feleslegesen gyártásra fordított energiát, nyersanyagot, szállítást, hulladékkezelést s mindezekkel kapcsolatos környezetterhelést előzhetünk meg.

Ajándékaink legyenek TARTÓS, TÖBBSZÖR HASZNÁLATOS, JAVÍTHATÓ darabok.

  Read more about Mit ajándékozzunk?

Megelőzéses címkék: 

Ó zöld fenyő...

Karácsonykor vágott fa helyett díszítsünk élő fenyőt, vagy válasszunk alternatív megoldásokat.

Karácsony táján minden éveben ugyanaz történik: az utcákat ellepik a meg sem vásárolt - később pedig a megvásárolt majd kidobott - fenyőfák kupacai. Néhányat komposztálnak, de a zömét elégetik vagy hulladéklerakóra viszik... Köbméterben, fa-életben, környezetterhelésben mérve nagy árat fizetünk ezért a hagyományért.

 

TIPP

  Read more about Ó zöld fenyő...

Megelőzéses címkék: 

Csomagoljunk?

Az ajándékcsomagolást igyekezzünk kiiktatni, vagy környezetkímélőbben megoldani.

Az ajándékokat ne papírba, sztaniolba és társaikba rejtsük, hogy aztán csak két körben lehessen kivinni mindet a kukába. Keressünk olyan alternatívákat, melyeket több ünnep alkalmával is használhatunk, nem kerülnek rögvest kukába. Spóroljunk a papírral: fa életébe kerül az is, hogy - az átadástól a kibontásig számítva - aránytalanul kevés ideig ajándékunkat befedje!

 

 

TIPP:

  Read more about Csomagoljunk?

Megelőzéses címkék: 

Helyi terméket - ajándékba is

Részesítsük előnyben az alternatív, helyi, egyedi készítésű ajándékokat a sorozatgyártott, külföldi, ipari, stb. előállításúak helyett.

A sorozatban gyártott, távoli országokból ide utaztatott, silány minőségű termékek helyett válasszunk olyan ajándéktárgyakat, melyek a hazai kreativitásnak és iparművészetnek köszönhetők. Így egyrészt a "helyi" piacot támogatjuk (rövidebb szállítási távolságok kisebb környezetterhelést jelentenek; sok kézművestermék elkészítéséhez nincs szükség pl. energiaigényes gépekre; természetes alapanyagokból készülnek; kiiktathatók a  környezetterhelően működő multik, stb.) másfelől "egyenholmik" helyett egyedi termékeket adhatunk szeretteinknek - ami nagy szó mai, globalizált világunkban... Read more about Helyi terméket - ajándékba is

Megelőzéses címkék: 

Ajándékozni nem csak tárgyakat lehet!

Nem mindig kell Valamit Vásárolni!

Rokonaink, barátaink közt sokan vannak, akiknek örömet okozhatunk egy tea- vagy mozi meghívással; egy megszervezett kirándulással vagy egy jól sikerült fényképpel.

Az ajándékozási kultúra átgondolásával kevesebb szemetet termelhetünk és személyes kapocslatainkat is jobban ápolhatjuk. Egy közös program emlékezetesebb lehet, mint a hetedik pohárkészlet...

 

TIPP
Read more about Ajándékozni nem csak tárgyakat lehet!

Megelőzéses címkék: 

Oldalak