Vendéglátás környezettudatosan

Kevesebb szemetet a konyhában és az ünnepi asztalon is!

Az ünnep részeként szervírozott ebéd, vacsora, stb. elkészítése és tálalása lehet pazarló és környezetterhelő, de kis odafigyeléssel megoldható "zöldebben" is.

 

TIPP

 

  • Eldobó palackokat és kombinált dobozokat kiiktatandó, keressünk visszaváltható kiszerelésű italokat, vagy használjunk gyümölcscentrifugát. Amennyiben ez utóbbival nem rendelkezünk, kérhetünk egyet ajándékba...
  • A hűtőben tárolt ételmaradékokat alu- és műanyag fólia helyett fedeles dobozokba, edényekbe tegyük. Ugyanígy csomagoljuk az ételeket szállításkor.
  • Igyekezzünk annyit főzni és vásárolni, hogy ne kelljen később maradék ételt kidobni! A menü kialakításakor vegyük figyelembe, hogy az ünnep alatti rokonlátogatások alkalmával is esetleg az evés lesz a fő „műsorszám".
  • Konyhai alapanyagainkat vásároljuk a lehető legkevesebb csomagolással. Amit lehet, vegyünk meg csomagolatlanul a piacon vagy környékbeli őstermelőtől.
  • A receptek kiválasztásakor ne feledjük, hogy a szezonális gyümölcsök, zöldségek előállítása mindig kisebb környezetterheléssel (vegyszerezés, fóliasátrak fűtése, stb.) jár! A tengerentúlról származó élelmiszerek (tengeri halak, gyümölcsök, italok, stb.) szállítása meglehetősen komoly légszennyezéssel és energiafelhasználással (pl. hűtőkamionok) jár.
  • Mellőzzük az egyszer használatos evőeszközöket, poharakat, tányérokat, terítőket... rengeteg hulladékot termelnek!