Csomagoljunk?

Az ajándékcsomagolást igyekezzünk kiiktatni, vagy környezetkímélőbben megoldani.

Az ajándékokat ne papírba, sztaniolba és társaikba rejtsük, hogy aztán csak két körben lehessen kivinni mindet a kukába. Keressünk olyan alternatívákat, melyeket több ünnep alkalmával is használhatunk, nem kerülnek rögvest kukába. Spóroljunk a papírral: fa életébe kerül az is, hogy - az átadástól a kibontásig számítva - aránytalanul kevés ideig ajándékunkat befedje!

 

 

TIPP:

 

 • Választhatjuk a LEGINKÁBB KÖRNYEZETKÍMÉLŐ MEGOLDÁST, azaz egyáltalán ne csomagoljunk - ett?l még ajándék marad az ajándék... 
 • Ha ragaszkodunk a hagyományokhoz akkor viszont csomagolhatunk masnival átkötött textilkendőbe; készíthetünk maradék anyagból tornazsákok vagy vászonszatyrok mintájára ünnepi zsákocskát; vagy régi cipős dobozból vízfesték, régi naptár, kivágott képek, stb. segítségével díszdobozt - utóbbi jó családi program a gyerekeknek is. És még egy igazán alternatív, többszörösen felhasználható "csomagolás": tegyük a kisebb ajándékokat szalvétatechnikával bevont befőttesüvegbe! Az öteletek száma végtelen...
 • A kicsiknek csomagolhatunk vidám képregény lapjaiba.
 • Elrejthetjük az ajándékot csomagolatlanul is a fenyőfán, a kertben egy bokor alá, vagy valahol a lakásban. A mókás "kincskeresés" jobban lázba hozza őket, mint a papír tépdesése!
  • Az ajándékokra - különösen a nagyobb méretűekre - elegendő lehet egy kisebb masnit kötni.
  • Ha elkerülhetetlennek gondoljuk a papír használatát, keressük a barna nátroncsomagolók kevés festékkel díszített változatát (ezeket nem fehérítették klórozással).
  • A felhasznált papírt igyekezzünk úgy kibontani, hogy ne szakadjon el - így legalább még egy alkalommal fel tudjuk használni.
  • Ha virágot szánunk ajándékba, környezetkímélőbb cserepes növényt választani. Ez a szobában vagy kertben/erkélyen tovább virít, mint vágott társai és nem csak a szemet gyönyörködteti, de a levegőt is gazdagítja némi oxigénnel. Ha mégis csokrot vennénk, kérjünk olyat, ami nincs celofánba burkolva és amiben nincsenek műanyag, fém és festett díszek, melyek az elhervadt csokorral együtt hamar a kukában végzik.

   

  AJÁNLOTT LINKEK