Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék: egy probléma, ami mindenkié

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Graczka Sylvia

A hulladékot én, te, ő, mi, ti, ők termeljük. Nem a szomszéd, nem a csúnya, nagy gyár a város szélen, hanem mi együtt. Ezért nem is a kukásautó és személyzete fogja megoldani ezt a gondot. A hulladék ugyanis attól még itt marad a környezetünkben. Csendben csepegtetve magából a halálos mérgeket, naponta telítve soha le nem bomló anyagokkal a Föld gyomrát. Hulladéklerakót látogatni sokkoló élmény. Ez a téma nem „cuki”. Nem mentünk édes kis jószágokat, nem a néha egoizmusba forduló egészségtudatos környezettudatosságról papolunk, hanem a bolygónk teherbírásáról.

Igen, kevéssé kézzelfogható, és ritkán vált ki mély érzelmi hatást – de amikor egy bioterméket műanyagba csomagolnak, vagy egy környezetvédelmi rendezvényen műanyagpalackban kínálják a vizet, akkor világos: fényévekre vagyunk még a hulladékszegény gondolkodástól.

Ennek jegyében invitálunk mindenkit a november 2-4. között sorra kerülő konferenciánkra, amely a nulla hulladék felé vezeti a hallgatóságot. Az első napon neves előadók rendszerszinten – nemzetközi, országos vagy települési perspektívából – közelítik meg a problémát. A második napon önkormányzati, civil, üzleti, óvodai, iskolai, felsőoktatási szekciókban vizsgáljuk a megoldási lehetőségeket. A harmadik napon pedig jön a rettegett, ám életre szóló élmény: többek között látogatást teszünk egy korszerű hulladékkezelő központban. Tartsatok velünk!