Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetkímélőbb ház és kert II.

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Almási Hedvig

A magyar életszínvonalból és részben a felfogásból eredően a családok jellemzően csak a lakás vagy ház berendezése után gondolhatnak a hozzá tartozó kert, előkert, esetleg társasházi közös udvar berendezésére. Elöljáróban szögezzük le: a környezetkímélőbb kert nem feltétlenül drága, sőt, az alábbiakban törekszem az olcsó, átlagos kivitelezési módokra, ötletekre irányítani a figyelmet. A kertészeti árudák, még inkább a barkácsáruházak " félve említem, hogy barkácsBOLTok, hisz ilyenek már alig vannak " megteltek ostoba, haszontalan és környezetszennyező holmikkal, amiknek egy kertben sem helye, sem keresnivalója nincs, csupán fogyasztásra készültek. Ilyenek a műanyag kacsák, libák, törpék, a csak egyetlen funkció ellátására alkalmas, energiazabáló kerti gépek, a nevetséges térfogatú, műanyag komposztálók.

Milyen alapelvek, ötletek megvalósítása vezet a környezetet elfogadó kerthez?

1. Ha a megélhetésedhez nem feltétlenül szükséges a kertben termelt élelmiszer és nem tartasz állatokat, akkor felesleges nagyméretű telekért hajtanod. Pihenésre, regenerálódásra, játszani elegendő lehet az okosan, mértékkel tervezett 130-200 négyszögöl is.

2. Kerted " házadhoz hasonlóan " a névjegyed. Ennek első állomása a kapu és a kerítés. Ne hidd, hogy több tonna fém, beton vagy tégla megvéd a betöréstől, mert csak létra kérdése!

3. Ha lehet, ne építs különálló garázst, szerszámtárolót új alappal, födémmel, rengeteg építési hulladék termelésével, hanem rejtsd el ezeket nagyon takarékos méretben a lakóépületben! Ha ez már nem lehetséges, használj nádszövetet, cserepet, használt tetőelemeket vagy fedjed zsindellyel, esetleg futtasd be kúszónövényekkel!

4. A mi javarészt középkötött vagy kötött, tehát jócskán agyagos talajainkon indokolt a kaputól a ház főbejáratáig szilárd útburkolatot készíteni, de nem feltétlenül műanyagból. Ha természetközeli látványt és kellemes térélményt szeretnél, az út kissé kanyarogjon, figyelmedbe ajánlom ezzel kapcsolatban a keleti kertek tervezési filozófiájáról szóló könyveket. Az Út életutad és a dolgok több szempontú megközelítésének jelképe is. Mellesleg a kanyarok eleve kizárják az előre gyártott elemek többségét. :-)

5. Ha már van kocsibeálló, annak gyephézagos kivitele szó szerint zöldebb, mint a telebeton változat.

6. A 120 nöl körüli, kicsi kertben is van hely saját komposztálónak. Különböző anyagokból palánkot készíthetsz hozzá, de a prizma megrakása sem ördöngösség, semmilyen speciális eszközt nem igényel. Jelentem, működik, csigák és giliszták lakják, tehát jó!

7. Építési hulladékokból számos kerti holmit készíthetsz: pl. a bontott téglát lenolajjal kenve remekül vízhatlaníthatod, kerti utak, útszegélyek, mulcsozott terület határa, terasz, kerti csap mellvédje és még ki tudja, mi minden készülhet belőle. Hosszabb hulladékfa, pl. kiérdemesült seprűnyél nagyszerű cserjekaróként funkcionál. Ha nem idegenkedsz a szélcsengőktől, bádog ereszcsatorna apró hulladék darabjaiból lemezvágó ollóval egyedi harangjátékot fabrikálhatsz.

8. Maradék kőzetgyapottal körbetekert kerti csap kevésbé fagy szét, mint "nudista" társa, főleg, ha külső burkot is kap. A kézmosáskor, vödörtöltéskor lecsorgó víz nagyját felfoghatod és pl. locsolásra használhatod.

9. Kertedbe lehetőleg a kontinentális éghajlatot jól tűrő, vagy ott honos fajokat telepíts! A tuják (Thuja occidentalis, orientalis) azért fejlődnek lassan az Alföldön, mert nem szeretik a szeles, száraz telet és a csapadékhiányos éveket. Az Alpokaljára valók, mégis a fél ország ülteti. Párás mikroklímán, kis patak mellett persze sikerrel nevelheted, másként rengeteg ivóvíz fogy életben tartásukra.

10. Megpróbálkozhatsz szárazságtűrő kert létrehozásával: sziklás, napos kert varjúhájjal (pl. Sedum acre), kakukkfűvel (Thymus vulgaris), levendulával (Lavandula officinalis), körömvirággal (Calendula officinalis), kövirózsa fajokkal (Sempervivum), csenkeszekkel (Festuca fajok)  egyszerűen és szinte locsolásmentesen élnek.

11. Ellenálló, szép cserjeféle a közönséges orgona, az aranyeső, a fagyal, a gyepűrózsa, a gyöngyvessző, a veresgyűrű és a fehér som, a fekete és a piros ribizli, a borókák, de alkalmas térhatároló a zsinórra futtatott hajnalka vagy a parasztkertek virága, a mályva is. A zöld tudat azt diktálja, hogy minél kevesebb locsolással, ügyes ültetés mellett egymás részleges takarásával, árnyékolásával, de nem fénytől zárásával csökkentsük a vízfogyasztást.

12. Ugyancsak vízkímélő a telepített növények tövét a kitépett gyomok csomóival, a levágott ágak, gallyak aprítékával, levágott fűvel körbetakargatni a Nap szárító hatásának ellensúlyozására.

13. A gyep nem tartozik a félárnyéki, árnyéki társulások közé. Napos helyre való, s ott is csak akkor szép, ha nyáron naponta(!) locsolod. A kert ritkán járt részein, bokrok alatt és között sok talajtakaró növénnyel helyettesítheted, melyek közt többnek kisebb a vízigénye. A füves rész épp csak akkora legyen, hogy a tér közepe szabadon maradjon, kis játszó és pihenő terület alakuljon ki. Ehhez elég 50-100 m.

14. A ház közvetlen közelébe ne ültess óriásra növő fát, mert komolyan megemelheti az alapot. A napsütés fő irányába ültetett lombhullató akkor árnyékol és akkor engedi be a fényt, amikor arra szükség van.

15. A kert berendezésének ökopéldája a parasztkert. Kevés, egyszerű, fából, esetleg téglából készült bútort tartalmaz, nincs túlépítve, nincs túlburkolva és sok haszonnövény van benne. Ez utóbbi átlagos sorházi vagy kisméretű családi házas kertben néhány fűszernövény, kevésbé igényes gyümölcsfa vagy bogyóstermésűek ültetését jelenti. A komposzttal trágyázott, esetleg bakhátas művelésű zöldségágyásra csak akkor vállalkozz, ha erre heti rendszerességgel órákat tudsz szánni!

16. Tudjuk, hogy olcsó, de kerüld a műanyag kerti bútorokat és szerkezeti elemeket (pl. pergola), mert hamar széteszi az LTV fény, és bomlásuk során igencsak környezetszennyező, sőt káros melléktermékek keletkeznek.

17. Egy átlagos kert munka mellett történő rendben tartásához egy elektromos ketyere igazi segítség: ez a fűnyíró megfelelő hosszabbítóval, az összes többi nélkülözhető. Fűnyíró nélkül is meg lehet lenni, de csak ott, ahol valaki tud a családban kaszálni és a kaszát szakszerűen tudja fenni, tárolni.

18. A medence nagy divatcikk, nagy lé megy bele és még inkább "lé" az, amit kiszivattyúznak belőle. Ha locsolásra elhasználható a vize, magad építed a barátokkal és nem nyomod tele vegyszerrel, no meg méreteiben nem akarja utánozni a Komjádi uszodát, akkor talán egy nagyjából környezetbarát kertben is megférhet. Talán. Főleg, ha gyerekeid, szomszéd gyerekek is vannak, és esélyed sincs uszodába vinni őket.

19. A kert nem naponta használt részein elég, ha tipegőkön tudsz közlekedni, nem kell egybefüggő burkolatot kialakítani.

20. A virágos növényeket úgy ültesd vagy vesd egymás mellé, hogy jól megférjenek és ha lehet, a következő években a talaj különösebb bolygatása nélkül, ismét maguktól keljenek ki. Ilyen öntevékeny a krókusz, a nárciszok, a tulipánok némelyike (a botanikai tulipánok legszebb példányai sajnos kényesek és lassan terjedők), a kúpvirág (Rudbeckia), a körömvirág, a búzavirág, a szarkaláb, a küllőrojt, az estike, a krizantémok némely fajtája.

21. A környezetkímélő kert élő rendszer és így is kell kinéznie. Épp az agyonápolás okozza a legnagyobb környezetterhelést.

22. Legyen a kertedben olyan zug, ahol örülni is tudsz annak a ténynek, hogy van kerted. :)