Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mutasd meg a hulladékod, megmondom ki vagy!?

Papír
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

TÁBLÁZATOK: Lakossági hulladék tömeg %-os összetétele Gödöllõn 1996-97-ben - a táblázatok megtekintéséhez kattintson ide!

Néhány lelkes egyetemista egy éven át vizsgálta, mérte Gödöllõ lakótelepeinek és kertes övezeteinek hulladékösszetételét. Nincs benne semmi, mondjátok Ti. Kicsit turkálunk és mérünk. Ezzel természetesen nem tudnak egyet érteni azok, akik több alkalommal zöld munkaruhát (VÜSZI felirattal) öltöttek magukra, versenyt futottak a guberálókkal és patkányokkal a frissen hozott - legalább egy hete érlelõdõ - hulladékért, hogy hiteles mintát vehessenek.

Végy egy mérõedényt (110 l-es szabvány kuka), véletlenszerûen lapátold tele hulladékkal, majd válogasd szét és mérd meg frakciók szerint. Ezt ismételd meg, ahányszor csak tudod, úgy, hogy a statisztika szabályainak is megfeleljen. Ezután foglald össze munkádat néhány táblázatban. A recept egyszerû, könnyen kivitelezhetõ.

Az érem másik oldala? Hideg, jeges szél, esõ és hó, forró napsütés, égõ szeméttelep, sár és por, bûzös gázokkal telített levegõ. Normális emberek ilyet nem csinálnak? Bolondok vagyunk? Igen. Miután a szemetesvödrünkbe fogyasztó szokásainkat jól tükrözõ hulladékot (pfujj!), már semmi közünk hozzá. Vagy mégis?

A táblázatunkban található adatokat tömeg százalékban adtuk meg. Ezek a számok egyértelmûek, mégis néhányat ki szeretnék emelni közülük.

10 %-nál nagyobb arányban találjuk a lakótelepi övezetben. Lehet, hogy a kertes házakban kevesebb újságot olvasnak? Talán mégsem, inkább a tûz martaléka lesz az öreg kályhákban.

 

Üveg

 

Úgy látszik, a sok olvasás mellett jól esik a sör, a bor és más szeszes ital. Már hogy üdítõ nem lehet, mivel üvegben nem igen találunk. Vagy talán a kertes övezetek házi asszonyai nem felejtették el, hogy a legízletesebb lekvárt, befõttet, szörpöt, savanyút saját maguk készíthetik. Ezt látszik igazolni a 6 %-os különbség is.

 

Komposztálható szerves

 

Már a neve is! Komposztálható, azaz feldolgozható háznál, vagy összegyûjtés után telepeken. A szerves anyagot visszajuttathatjuk talajba, szántóinkra és kertjeinkbe, oda ahonnan származik. Itt a probléma, mert ez így nem hulladék!

A lustaság mégis nagy úr! Inkább bedobom a gyûjtõbe, jó helye lesz egy távoli, hulladéklerakó névvel illetett gödörben. Ezután autóba ülök, egy gazdaboltban vagy benzinkútnál veszek egy zsák komposztot néhány száz forintért. Otthon elégedetten szétszórom növényeim alá. Még azt is elmondhatom magamról, hogy én mûtrágyát nem használok.

 

Eldobható pelenka

 

A környezetszennyezõ csecsemõ! Nem elég, hogy bõg, enni kér, még szemetel is. Ha még azt is megnéznénk, hányan termelik ezt a 6-7 %-ot, úgy társadalmunknak számûznie kellene õket. Tisztább, szárazabb érzés, ez mindenek elõtt.

Legyünk komolyabbak. A korszerû hulladékgazdálkodás legfontosabb feladata a megelõzés. Második lépcsõ az újrahasználat, illetve anyagok újra hasznosítása. Igen, de mindezekhez ismernünk, hogy mibõl mennyit hasznosíthatunk. Bármely korszerû rendszerre térünk át, vagy csak ésszerûsíteni akarjuk a régit, akkor a mennyiség mellett ismernünk kell az összetételt és minõséget. A saját hulladékunkét. Ezt tettük mi Gödöllõn. Büszkék vagyunk? Nem de a miénk... Már mint a mi szemetünk is.