Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékgazdálkodás holland módra

Mit? Hogyan? Mennyiért? - Mennyit ér?
Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Hartman Mátyás

1997. õszén a GATE Zöld Klub 9 tagja látogatást tett Gödöllõ testvérvárosa környezetvédõ szervezeteinél Wageningenben. A mintegy öt napos program alatt megismerkedtünk a város hulladékgazdálkodásával, hulladékudvarral, a gyûjtõ és szállító rendszerrel, valamint a feldolgozóval. Emellett tapasztalatot gyûjthettünk környezetvédelmi oktatóközpontjuk mûködésérõl, a természetvédelmi területen folyó munkáról, valamint kicseréltük tapasztalatainkat a helyi önkormányzat szakembereivel.

 

A szerves hulladék gyûjtése
A szerves hulladék gyûjtése

Hulladékgazdálkodás. Mit is jelent? Természetesen, mindjárt elsõ gondolatunk, hogy mennyire el vagyunk maradva a tõlünk nyugatra fekvõ országoktól. Valóban így van? Feltétlenül az õ példájukat kell követni? A tanulmányút, valamint tapasztalataink összefoglalójának készítése során végig ez a kérdés motoszkált a fejemben. Talán mire befejezem írásomat választ tudok adni, vagy majd Ti megtaláljátok velem együtt.

Wageningen hollandiai kisváros, sok mindenben hasonlít testvérvárosára, így nagysága közel megegyezik Gödöllõjével, valamint mind a két városban agrár felsõoktatási intézmény található. Persze eltérés is akad bõven. Például a rengeteg kerékpárút és kerékpáros, amely nem az autósok bosszantását szolgálja. Hosszan lehetne sorolni a hasonlóságokat és különbségeket. Mi viszont maradjunk csak a hulladékgazdálkodásnál.

Wageningen lakosainak száma 32796 fõ. A település szerkezet is hasonló, mintegy 8427 családi házat, valamint 3539 lakást találunk lakótelepeken. A családi házas övezetben lakásonként 2 mini konténer van hulladékgyûjtésre rendszeresítve. A lakótelepes részen 1 m3-es konténerek vannak kihelyezve, 383 db égethetõ házi hulladékra, valamint 210 db komposztálható szerves hulladékra van rendseresítve. A konténereket külön elzárva tartják, a lakók csak beönteni tudják a hulladékot, hozzáférésre nincs lehetõség.

E rendszerhez kapcsolódik a több helyen kihelyezett papír és üveggyûjtõ konténer, a mérgezõ, a háztartási anyagok és eszközök, a hûtõszekrények és fémek begyûjtésére szervezett gyûjtõ utak, valamint a hulladékudvar, ahová évi 10 alkalommal nagyobb mennyiségû hulladékot szelektíven lehet elhelyezni (1. sz. táblázat). A rendszer ellenõrzését és mûködését segíti egy mágnes kártyás rendszer, amelyet a hulladékudvar használata mellett a város területén parkolásra és egyéb célokra lehet felhasználni. A lakosság pontos tájékoztatást kap elõre naptár segítségével a begyûjtõ körutak idõpontjáról. Ezen a naptáron egyben részletezve van a különbözõ hulladékokkal kapcsolatos egyéb információk. A gyûjtõ cég pontosan betartja az elõre megadott idõpontokat, semmilyen körülmények között ettõl nem tér el.

Itt gyûlik a holland bálás
Itt gyûlik a holland bálás




 

Szemétdíj

 

Ha egyedül él valaki 273,6 NLG (29000 Ft), közös háztartás (egy család) pedig 435,6 NLG (46170 Ft) hulladékdíjat fizet évente. Az 1996-ban az összes bevétel 5.023.150 NLG (532 millió Ft) volt. Egy wageningeni lakosra 433 kg/év települési hulladék jut.

Wageningenben 1996-ban összegyûjtött
hulladék mennyiségi megoszlása

Hulladék típusa Mennyiség (t) Aránya
Égetésre kerülõ hulladék
mini konténerekbõl 5044
nagy konténerekbõl (1m3) 1659
Összesen: 6703 47%
Szelektíven gyûjtött
komposztálható szerves 2775
üveg 872
papír és kartonpapír 2077
házi szemét 629
mindenféle vas 321
faanyag (építési, bútorok) 201
textil 81
háztartási berendezések 500
mérgezõ anyagok 75
Összesen 7531 53%
Hûtõszekrény, hûtõközeg 607

Most térjünk egy kicsit haza. Nálunk ömlesztve gyûjtik, sok helyen már forgódobos vagy tólólapos gép segítségével. A hulladék pedig kikerül egy lerakóba, amely jobb esetben már kerítéssel ellátott. Igaz egyre több épül szigeteléssel, de a költségek miatt a szükséges ütemnél lassabban. Persze nem kell hasra esni az adatok elõtt. Mindjárt itt van az egy fõre jutó hulladék mennyisége, amely Gödöllõn 325 kg/év mennyiséget éri el lakosonként. Ez kb. 100 kg-mal alacsonyabb Wageningenétõl. Sõt, feltételezhetõ, hogy a gödöllõi adat túl van becsülve. Ha elõvesszük az EU prioritásokat, ott elsõ pontban a megelõzés szerepel. Azaz csökkenteni kell az egy fõre jutó hulladék mennyiséget.

Sok vagy kevés a 29000 Ft? Természetes a mostani 3900 Ft-hoz képes sok. Ha az átlagos holland átlag jövedelmekhez viszonyítunk, akkor közel ugyanazt a nagyságrendet kapjuk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ugyanazt a szolgáltatást is lehet biztosítani belõle.

Még egy momentum. Egy korszerû gyûjtési rendszer bevezetése évekig tart, kint és évekig tartott. Késõbb kezdjük, ezzel bizony el vagyunk maradva.


 

Komposztálás

 

A szelektíven gyûjtött, valamint a vegyes hulladék szétválasztása, a komposztálás egy központi visszaforgató telepen történik, ahol mintegy 70 ha-on komposztálnak, a válogatnak, az építési törmelékeket õrlik és újrahasznosítják, valamint a véglegesen lerakják a másra már nem használható anyagokat. Ez a telep (VAR : Veluwse Afval Recycling) 2 millió ember hulladékával foglalkozik. Igen, a szám pontos. Óriási telep gigászi gépekkel. Pozitív része a dolgoknak, hogy feldolgozzák a hulladékukat a legapróbb szögig. Negatív számomra a nagyság, az emberléptékûség hiánya.

E sorok elején feltettem egy kérdést, azaz követhetõ-e a bemutatott holland példa. Nagyon sokan lelkesedve kiáltanak fel, hogy igen. Valóban tökéletes megoldásnak látszik, Hollandiában. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nagyon sok mindenben különbözünk. Település szerkezettõl a hulladék minõségéig, összetételéig és mennyiségéig. Egy hosszú folyamat elején vagyunk. Keressük a megoldást. Égetés? Hõbontás? Lerakás? Újrahasznosítás? Hulladékudvar? Szelektív gyûjtés? Utólagos válogatás? Komposztálás? Tartós anyagok? Újrahasználat? Ha önmagában nézzük, akkor egyik sem jelent végleges, tartós megoldást. Nem szabad a technika, mûszaki megoldások egy-egy elemét kiragadni, elsõdleges megoldásként kezelni. Egyedül egy rendszerben való gondolkodás találhatja meg a legkedvezõbb megoldást. A rendszer része pedig a lakosság is, tele számtalan kiszámíthatatlan tényezõvel. Ez egy hosszú tanulási folyamatot igényel. Nemcsak nálunk, hanem tõlünk nyugatra is.