Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1996
Szám: 
Tél

 

A japán Research Development Corporation-nál sikerült biológiailag lebomló mûanyag film termelési technológiát kifejleszteni. A filmet fõként citozánból és cellulózból állítják elõ, keményítõ hozzáadásával.

A termék, miután egyszerûen természetes anyagokból áll, környezeti szennyezõdéstõl mentes, amellett száraz és nedves szilárdsága nagy. Felhasználható vetõmagot tartalmazó szalagok és tasakok formájában a mezõgazdaságban és spórazacskók formájában a tengerisaláta-termesztésben.

A filmnek jobb a nyújthatósága, vízfelvétele és simasága, minthogy az adalékolt keményítõ behatol a citozán és a cellulóz közé. Az anyagnak kiváló filmképzõ tulajdonságai vannak, amelyek lehetõvé teszik az 1,2 m széles film folyamatos elõállítását vizes oldatos öntési módszerrel.

Budapesti címerterv (Kaján Tibor)
Budapesti címerterv (Kaján Tibor)

Olyan csomagot kaptam (mûszaki cikk), amelyben a doboz nem hungarocell golyócskákkal volt kibélelve, hanem extrudált kukoricapehellyel - olyan mint a boltban is kapható hosszúkás "kuki", csak nem volt ízesítve. Legalábbis majdnem biztos, hogy az, egyet-kettõt kiváncsiságból meg is ettem.

Nagyon jó, környezetbarát dolognak tartom, nyugodtan kidobhatom, nem szennyezi a környezetet. Jó lenne, ha ez elterjedne. Tud róla valaki bÛvebben valamit?

A Warmer Bulletin alapján:

Németország: A német háztartások a csomagolóanyagok egyre nagyobb részét gyûjtik külön (1995-ben 65.5 kg-ot lakosonként, 4.9 kg-mal többet, mint 1994-ben). Mégis évente 32 millió tonna hulladék keletkezik (Ennek 79%-a lerakókba kerül, míg 18%-ot elégetnek). A hulladék közel 40%-a szerves, ezért 2000-ig a háztartások 70%-át szeretnék ellátni olyan gyüjtõedényekkel, ahova az ilyen anyagok kerülhetnek.

Ausztrália: A fõváros merész hulladékgazdálkodási terveket dédelget, 2010-re el szeretnék érni a szemétmentes állapotot(?!). Canberra lakossága lelkesen üdvözli és támogatni is kész a programot. Az összes ausztrál kormány már korábban vállalta, hogy felére csökkenti hulladékát 2000-ig.

Dánia: A kormány és az ipar megegyezése szerint a nikkel-kádmium elemek 75%-át szeretnék összegyûjteni. A gyûjtõcégek tonnánként 20.000 dollárt kapnak majd.

Európai: Unió Egy nemrégi felmérés szerint a lakosság szinte háromnegyede (73-%) támogatja az öko-adók bevezetését, amelyek a környezetre káros termékeket sújtanák.