Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldülő fesztiválok

  • 2008. szeptember 26.
  • humusz
perneczky_laszlo_12044 helyszín, 127 rendezvénynap, összesen 781 kihelyezett gyûjtõedény és közel 965 m3 szelektíven gyûjtött másodnyersanyag. Ez a HuMuSz-Recycling 2008-as fesztivál-zöldítõ mérlege. Perneczky László összefoglalója.
Zöldülő fesztiválok

A Hulladék Munkaszövetség 1999-ben indította el intézmények teljes körű szelektív hulladékgyűjtését kialakító és működtető mintaprogramját. A HuMuSz-Recycling mára önálló kisvállalkozássá nőve háromtucat irodaház számára biztosítja ezt a szolgáltatást, időnként erdőtakarításokat, vállalati zöld napokat, önkéntes munkalehetőségeket szervez. Tavasztól őszig pedig egy sor fesztivál, vállalati és települési rendezvény környezetterhelését csökkenti a Zöldövezet Társulás oszlopos tagjaként.

Aki volt a Volt, Sziget, Hegyalja vagy Balaton Sound fesztiválon, bulizott az EFOTT-on vagy SZIN-en, kilátott a T-Com Gyerekszigetre vagy a kecskeméti repülőnapra, átúszta vagy körbebiciklizte a Balatont, megmozdult a Margit-szigeten és a Millenárison rendezett sportnapokon, megnézte az ARC plakátkiállítást vagy az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Európa roadshow-ját, az találkozhatott a kék-sárga és szürke vállig érő gyűjtőkonténerekkel, speciális vaskukákkal, netán mobil kerékpártárolókkal. Nos, mindezeket a Zöldövezet Társulás biztosította a rendezvények számára.

A Zöldövezet Társulás az Etalon Kft., a Sziget Kft. kommunikációs ügynöksége, a Sziget the Line, az ÖKO-Pannon Kht. és a HuMuSz-Recycling Kft. összefogásával jött létre 2007-ben. (A Hulladék Munkaszövetség, mint civil szervezet, a személyi átfedések ellenére nem vett részt a Zöldövezetben.) Nagy Tamás, a HuMuSz-Recycling „ügy- és teherautó vezetője" szállította és telepítette a helyszínekre az edényeket. Ebben egy részben magyar és francia (!) önkéntesekből álló kukakommandó volt segítségére a nyári fesztiválsorozat alatt, akik a belépőjegy és némi szerény költéstérítés ellenében szükség szerint napi három-négy alkalommal kiürítették a szelektív szigeteket.

A fesztivállátogatók várakozáson felüli fegyelmezettséggel használták a Poliduct Kft, által biztosított edényzeteket, a műanyag, alu és papírgyűjtőkbe alig 10-15 százalékban került nem oda való szemét, ami megfelel az utcai szelektív szigetek eredményeinek. Járulékos előny, hogy a Polyducok tetejére ülve-állva sokan jobban láthatták a koncerteket vagy kiszúrhatták a tömegben elvesztett barátaikat.

A hat nagy rendezvényen egy különlegességnek számító megoldással előkezelték a hulladékot. A Sant Egyesület és munkatársai egy futószalaggal és bálázóval felszerelt mobil válogató-sátorban még a rendezvény ideje alatt, azon melegében átválogatták és előkezelték a hulladékokat, így a hasznosító-üzemekbe már tiszta hulladék került.

A konkrét szelektív hulladékgyűjtés mellett természetesen a szemléletformálásnak is komoly szerepe volt. Minden fesztiválon működött Zöld Info pont a Öko-Pannon, a Clean Code, ÉAI vagy a Thermo Press roadshow-ival. A szóbeli tájékoztatás, poszterek és szórólapok mellett a különféle hulladék-csere akciók voltak a legnépszerűbbek. 150 db, azaz két zsáknyi szelektíven gyűjtött alumíniumért vagy PET-palackért cserébe pólót, sapkát, sört vagy akár függőágyat is lehetett kapni. Nem csoda, hogy a környezettudatos fiatalok kitartóan ostromolták a csinos info-pontos lányokat a fesztiválok alatt, sőt, volt aki saját bevallása szerint csakis zöld ügy és a szelektív hulladékgyűjtés érdekében állt rá az sörfogyasztásra.

A SZIN-en kísérleti jelleggel visszaváltható söröspohár-rendszer működött. A KVVM jövőre Zöld Fesztivál minősítési rendszert tervez bevezetni. Az ÉAI és a Thermo Press pedig különféle - a HuMuSz véleménye szerint leginkább parasztvakítás kategóriába sorolható hulladékprésekkel rukkolt elő. De ezek önmagukban is megérnek egy misét. Folyt. köv.