Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vizeletmintákból legalább 21, élelmiszerek műanyag csomagolásából származó vegyületet mutattak ki

  • 2019. október 15.
  • Csilla

Precedens nélküli kezdeményezés: Katalóniából és a Baleár-szigetekről 20 kiemelkedő személyiség kéri a műanyaghulladék válság sürgős kezelését miután bebizonyították, hogy a a teljes elosztási és fogyasztási láncban megtalálható csomagolt élelmiszerekből származó műanyag jelen van a testükben.

A Rezero 20 vizelet mintát vett 20 résztvevőtől. A minták összegyűjtése után azokat a Norvég Közegészségügyi Intézet elemezte, amely egy nemzetközi szintű referencia laboratórium az emberi mintákban történő metabolikus műanyag kimutatása terén. Konkrétan 27 műanyag komponens jelenlétét elemezték: 15 ftalátot és 12 fenolt.

Miquel Porta doktor, a megelőző orvoslás professzora és az IMIM koordinátora biztosította az eredmények felülvizsgálatát. Szemtől szemben tájékoztatott valamennyi résztvevőt az eredményről, és láthatta a résztvevők őszinte elképedését: 
"Azzal a vélekedéssel vettem részt a kezdeményezésben, hogy az eredmények negatívak lesznek. Amikor megkaptam az eredményeket, nagyon megdöbbentem, mert igyekszem elkerülni a csomagolt élelmiszereket."

Íme az elemzés döbbenetes eredményei:

•Minden egyes résztvevőben kimutathatóak voltak a műanyag származékok;

•A 20 résztvevő mindegyikében kimutatták mind a 15 ftalátot; 

•A 12 elemzett fenolból ötöt mutattak ki a 20 résztvevő mindegyikében;

•Átlagosan 21.3 vegyületet mutattak ki az alanyokban.

 

"Az embertársaink napi szinten csomagolt étrendnek vannak kitéve, és a legtöbben tudatlanul. Az élelmiszerek és italok csomagolásában, szállításában és forgalmazásában jelenleg használt műanyagok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a testünkbe vándorolnak és közvetlenül befolyásolják egészségünket"- tájékoztat minket Rosa García, a Rezero igazgatója.

A naponta felszabaduló toxikus vegyületekkel szembeni folyamatos kitettségünk (ezek között sok a hormonháztartást károsító anyag) nyilvánvalóan kapcsolatba hozható olyan betegségekkel, mint például a pajzsmirigy elégtelenség, a cukorbetegség és a meddőség, és további egészségre gyakorolt hatásokkal- mondja Miquel Porta orvos.

----

A műanyag testünkre kifejtett káros hatásainak bizonyítékául a szervezet bemutatta a Műanyag a Reflektorfényben / Műanyag - Egészség kampányt. A kampány célja a tudatosság növelése, és valamennyi ágazat képviseletével összekapcsolt olyan mozgalom beindítása, amely a hulladékmentes társadalom elérése érdekében cselekvésre és a megoldásokra irányul. Többek között a kormányokat és a vállalatokat szeretnék ösztönözni, hogy vállaljanak nagyobb kötelezettséget az eldobható műanyag hulladékok megelőzése érdekében.

Javaslataikkal kívánják előmozdítani a fogyasztási cikkek méregtartalmának csökkentését - akár szankciókkal, akár a fogyasztás közvetlen megtiltásával-, továbbá az újrahasználható termékek előtérbe helyezését, az eldobható cikkek (például táskák, tálcák, poharak, étkészletek és műanyag tollak) értékesítésének és forgalmazásának szabályozását, továbbá adók kivetését az eldobható és rövid élettartamú termékekre (például műanyag palackokra vagy kávékapszulákra).

"Nem szükséges hosszú és költséges vizsgálatokat végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a műanyag káros hatásait az emberi egészségre. Az elővigyázatosság elvét kell alkalmaznunk. A jövőben biztos, hogy az orvosok nem csak azt javasolják, hogy ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt, hanem hogy kerüljük a csomagolt élelmiszereket”, Dr. Elena Carreras

Rosa García, a Rezero igazgatója eképpen összegzi: „Döntő lépéseket kell tenni az eldobható műanyag termékek szabályozására. Új hulladékmegelőzési szabályozási keretre van szükségünk, amely megvédi az emberek egészségét és a fogyasztáshoz való jogot, hulladék termelés nélkül".

 

Forrás: http://rezero.cat/noties-mainmenu-2/194-actualitat2019/788-plastic-healt...
Fordította: Bentamra Csaba