Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszakúszott a járvány előtti szintre az EU üvegházgáz kibocsátása

  • 2022. február 23.
  • Jakab János

Megközelítette a koronavírus-járvány előtti szintet az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátása 2021 harmadik negyedévében – közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A növekedés nagyrészt a gazdasági fellendülés hatásának tudható be. Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás júliustól szeptemberig 881 millió tonnát tett ki, ez hat százalékkal nagyobb az előző év azonos negyedévében mért adatokhoz képest.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legnagyobb mértékben a feldolgozóipar (23 százalék), a villamosenergia-ellátás (21 százalék), valamint a háztartások és a mezőgazdaság (14-14 százalék) számlájára írható.

 

A koronavírus-járványt megelőzően, 2019 harmadik negyedévében – mielőtt a járvány miatt számos gyárat zártak be és sok vállalkozás függesztette fel tevékenységét szerte a világon – az EU-ban mintegy 891 millió tonna károsanyagot bocsátottak ki. Az adatok szerint 2020 első negyedévében, amikor a koronavírus-fertőzések első hulláma jelentkezett Európában, az üvegházhatású gázok kibocsátása mintegy 740 millió tonnára esett vissza.

 

Az uniós hivatal kiemelte, hogy 2021 harmadik negyedévében a kibocsátások 2020 azonos negyedévéhez képest leginkább Szlovéniában csökkentek, 2,6 százalékkal, míg Luxemburgban 2,3 százalékkal, Hollandiában 1,6 százalékkal volt kevesebb a kibocsátás. A legnagyobb kibocsátásnövekedést Bulgáriában (22,7 százalék), Lettországban (16,2 százalék) és Görögországban (13,1 százalék) jegyezték fel.

 

A 2020 és 2021 harmadik negyedéve közötti gazdasági fellendülés hatása ellenére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának hosszú távú trendje az EU-ban folyamatos csökkenést mutat – tették hozzá.

 

Cikk forrása: greenfo.hu