Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Vidd haza a szemeted!” – szemléletformáló kampány túrázóknak

  • 2021. november 03.
  • Gyuri

„Vidd haza a szemeted!” elnevezéssel indított szemléletformáló kampányt a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Ennek részeként megszüntette a társaság Debrecen közelében, a Panoráma út melletti Fancsikai pihenőnél levő hulladékgyűjtőket, és később több helyről is eltávolítja a tárolókat.

Az erdőterületeken figyelemfelhívó táblákat is elhelyeznek majd. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a turisták, kirándulók ne hagyjanak szemetet az erdőkben, hanem hátizsákjaikban vigyék haza a túra közben keletkező hulladékot.

 

Így hozzájárulnak a természet tisztántartásához, az erdei életközösség védelméhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez.

 

Az erdőben elhelyezett hulladék évről-évre nagyon komoly gondot okoz a társaságnak: tavaly 5,5 millió forintot költött a hulladék elszállítására, idén szeptemberig pedig már 3,4 millió forintot tettek ki a költségek.

 

A közfoglalkoztatottak az elmúlt évben több mint 57 ezer munkaórát töltöttek hulladékgyűjtéssel, illegális lerakók felszámolásával. Ez forintosítva 29 milliós költséget jelent. Az idei évben szeptemberig 43 ezer munkaóránál és 22,6 millió forintnál tart a cég.

 

Ezeken túl a kerületvezető erdészek hulladék-eltakarításra fordított munkaidejének munkabére, az erdészetek gépjárműveinek futásköltsége, az adminisztratív költségek szintén jelentős összegek.

 

A NYÍRERDŐ Zrt. igyekszik felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára.Részt vesz a Future of Debrecen munkájában, csatlakozott a Nagyerdő Hete programhoz, erdei iskolai foglalkozásokat, hulladékgyűjtéseket szervez, illetve támogatja a különféle szervezetek hasonló rendezvényeit.

 

A „Tisztítsuk meg az országot!” program részeként felszámolt Baktalórántháza térségében egy illegális hulladéklerakót, és a két megyeszékhely környékén hulladékkal szennyezett területek közelében helyezett ki kamerákat. Debrecen környékén 11 ilyen eszközt telepített tavasszal. Együttműködik a társaság a polgárőrökkel is: a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért önkéntesei hetente háromszor teljesítenek járőrszolgálatot az erdőkben, esetenként erdészekkel együtt.

 

Forrás: dontwasteit.hu

Kép forrása: Pexels.com