Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyben lehetnek a teafogyasztók, erre érdemes ügyelni

  • 2019. szeptember 29.
  • Enikő
A műanyag teafilterek elhagyására ösztönöz egy új tanulmány, ami azt állítja, mikroműanyagok milliárdjai oldódnak bele a tasakból a teába és kerülnek ezzel szervezetünkbe.

A kanadai kutatók a műanyagból készült teafiltereket 95 Celsius-fokos vízbe áztatták. Ezen a hőmérsékleten nagyjából 11,6 milliárd mikroműanyag oldódott ki egyetlen csészényi teavízbe. Ez sokszorosa, mint ami más ételekből vagy italokból származik.

 

"Az asztali só a szennyezettebb élelmiszerek közé tartozik, grammja 0,005 mikrogramm műanyagot tartalmaz. Egy csésze teába ennek több ezerszerese, 16 mikrogramm plasztik kerül" – mondta Nathalie Tufenkji, a McGill University kutatója.

 

Mikroműanyagoknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagszemcséket.

 

A mikroműanyagok veszélye

 

Tufenkji és kutatócsoportja négy különböző teafiltert vásárolt a Montreal környéki kávézókban és üzletekben. A szűrőket felnyitották, kitisztították, majd 95 Celsius-fokos vízben áztatták, közben pedig elektronmikroszkópokkal és spektroszkópiával figyelték, mi történik. A kísérlet során – egyfajta kontrollcsoportként – zárt filtereket is használtak, hogy kiderüljön, nem a felnyitás során szabadultak ki a szűrőkből a káros anyagok.

 

Habár az ivóvízbe rengeteg mikroműanyag kerül, a WHO egyelőre nem rendelkezik bizonyítékokkal arról, hogy a részecskék bármilyen kárt okoznának szervezetünkben. A potenciális toxicitás tanulmányozásához ezért a kutatók vízi bolhákat telepítettek a szennyezett vízbe.

 

"A szemcsék ugyan nem ölték meg a bolhákat, de viselkedésük drasztikusan megváltozott és testükön elváltozások jelentek meg." - mondta Tufenkji. Hozzátette: az emberre gyakorolt egészségügyi hatások feltérképezéséhez természetesen további vizsgálatokra van szükség. A kutató arra figyelmeztetett, kerüljük a műanyagból készült teaszűrőket, és inkább papírból készült filtereket vagy teafüvet használjunk.

 

forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20190926-a-kutatok-arra-hivjak-fel-a-figye...