Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyben az ivóvízkészlet Szigetszentmiklósnál?

  • 2006. május 31.
  • humusz

Illegálisan töltik fel a Szigetszentmiklós-Csepel határában levõ kavicsbánya-tavat. A vizet építési törmelékkel és veszélyes anyagokat is tartalmazó hulladékkal szennyezik. A Környezetvédelmi Unió hétfõ délután bejelentést tett a területileg illetékes jegyzõnél, aki maga is megdöbbent a hír hallatán. Mint kiderült: a tó feltöltésére senki sem adott, és nem is adhat engedélyt.

Lázár Zsolt, a Környezetvédelmi Unió titkára a Stopnak elmondja: a problémára a tó melletti hétvégi házak tulajdonosai hívták fel a szervezet figyelmét. Mikor kiszálltak a helyszínre, meggyőződtek a helyzet tarthatatlanságáról.

- A tó melletti erdőt telehordták háztartási hulladékkal, amit termőfölddel igyekeztek letakarni. Egy részét már benőtte a gaz, de a szemét nagy része így is szabadon látható - mondta lapunknak a környezetvédelmi szakértő.

Az Unió tagjai hétfő kora délután bejelentkeztek a szigetszentmiklósi jegyzőhöz. Vargáné Dr. Pető Terézia azonnal fogadta az aktivistákat. A jegyző a tárgyaláson megerősítette: a hatóság nem adott engedélyt a terület feltöltésére.

 - A szigetszentmiklósi bányató nem olyan természetes tó, mint a Balaton és a Velencei tó. A tó vize nem más, mint a bányászat következtében feltárt talajvíz. Itt egészen másként történik a víz természetes tisztulási folyamata. A kavicsbánya-tó vízutánpótlását nem biztosítja patak vagy folyó. A vízcserét a talajvíz természetes áramlása adná, ha az illegális töltés nem akadályozná. A vízbe dobott hulladék bomlása során keletkezett mérgező anyagok az emberre és az ökoszisztémára is veszélyesek - magyarázza Lázár, és hozzáteszi: az első vízadó réteg, mely megegyezik a bányatóban feltárt vízadó képződménnyel, egyben ivóvíz-bázis is. Ebből a rétegből a Duna partján létesült vízműkutak többszázezer köbméter vizet vesznek ki naponta.

Lázár kíséretében a Stop! is bejárta a terepet. A tó partját valóban telehordták építési törmelékkel, aminek egy részét jól láthatóan közvetlenül a vízbe toltak. Ezáltal megnövekszik a tóparti telek mérete, de a sittből káros anyag oldódik ki.

Az erődben egy kupacba összehordott műanyag flakon, megunt műszaki cikk, cementes zsák és régi tégla is található. Van, aki a szerves hulladékot is itt teszi le, ezért a környéken állítólag elszaporodtak a patkányok.

A Környezetvédelmi Unió segítségét kérő egyik helyi lakos állítja: maga látta, amikor a sittet buldózerekkel tolták be a tóba. A nyaralótulajdonos nem szeretné nevét és arcképét nyilvánosságra hozni, tart ugyanis az illegális tevékenységet folytatók bosszújától.

- Nem csupán kőtörmelék, hanem gumiabroncs és olajos aszfalt is van a vízben - mondja.

- Megérzésem szerint több ezer köbméter szemét felhalmozódott, de eddig senki sem lépett az ügyben.

Az erdőben ugyan elhelyeztek egy táblát, amely a szemétlerakást tiltja, de vannak, akiknek a bírság 100 ezer forintos felső határát még megéri megkockáztatni.

forrás: stop.hu

http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1040143