Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Véleményfelmérés a termelői piacokról

  • 2014. december 09.
  • mese
Szerző: 
mese
Megbízhatónak és jó minőségűnek véljük a termékeket, amelyek a helyi termelői piacokon kaphatóak. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat, illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás – derült ki egy felmérésből, amelyet a Csalán Egyesület készített a BakonyExpo látogatóinak körében.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a BakonyExpo látogatói körében végzett 100 fős kérdőíves felmérést. Az egyesület célja a kérdőívek kitöltésével az volt, hogy a helyi termelői piacokhoz kapcsolódó szokások, vélemények megismerésével segítsék a helyi élelmiszerek választásával járó előnyök érvényesülését. A helyi termékek megvételével ugyanis nemcsak megbízható minőségű árut kapunk, de a közelünkben élő termelők megélhetését is segítjük.

A rendezvényre látogatók köréből kikerült válaszadók mintegy 86%-a hallott, sőt ismer és meg is tud nevezni Veszprém megyei helyi termelői piacot, sőt már vásárolt is az ottani termékekből. Többségében alkalmanként választjuk az itt kínált portékákat, és sajnos a megkérdezettek meglehetősen kis arányban látogatnak ki heti gyakorisággal ezekre a piacokra. Sokan jelezték, hogy kevés az információjuk a termelői piacokról, melyet az a tény is alátámaszt, hogy a válaszadók jelentős többsége baráttól, ismerőstől hallott róluk, vagy véletlenül akadt rá az árusokra egy-egy bevásárlónap alkalmával.

A kérdőívet kitöltők hasznosnak találják a piacok ezen új, de egyre népszerűbb formáját, és megbízhatónak minősítik az itt kapható élelmiszereket. A fogyasztó és termelő közötti kapcsolat jelentőségét mutatja az a tény is, hogy a megkérdezettek 63%-a kifejezetten szeretné megismerni a termelőt, akitől vásárol. Még ennél is többen tennének farmlátogatást, hogy erősítsék a termékek és a gazdák iránti egyébként is nagyfokú bizalmat. Elgondolkodtató azonban, hogy a megkérdezettek közel fele gondolja úgy, hogy az ilyen piacokon valóban helyi termelők árusítják portékáikat, és hasonló mértékű azok száma is, akik a termékekről kapott információt elegendőnek tartják ahhoz, hogy nyugodtan dönthessenek azok megvásárlása mellett. Míg arányaiban sokak közelében vannak működő helyi termelői piacok, az árra való tekintettel kevesen engedhetik meg maguknak a drágább termékek választásának luxusát, és sokan jelezték, hogy az itteni kínálat – meglátásaik szerint – nem elegendő ahhoz, hogy az egész család egészségesen étkezzen.

A helyi termelői piacok hasznosságát, jelentőségét tehát senki sem kérdőjelezi meg, azonban érzékelhető az azokról szóló tájékoztatás jelentősége, a termékekről szóló információ megfelelő mértékű biztosítása. Nagyon fontos feladata továbbá a piacok üzemeltetőinek, hogy garantáltan helyi termelőket engedjenek be piacaikra és ezt ellenőrizhetővé is tegyék a vásárlók számára.

forrás: Csalán Egyesület