Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vásárolj a környékeden!

  • 2019. október 01.
  • PKata

Egész októberben tartó, #helybenveszem mozgalmat indít el a Miutcank.hu közösségi alkalmazás. A kampány a helyi boltok felfedezése és támogatása mellett azt a célt tűzte ki, hogy a fenntartható és környezettudatos életvitel erősítése mellett a vásárlás ne csupán árubeszerzés legyen, hanem kapjon szerepet az emberek közötti kapcsolat.

Az egyre inkább háttérbe szoruló helyi kisboltok és szolgáltatók megérdemlik, hogy több figyelmet kapjanak. Egykoron ezek az üzletek nem csak a kereskedelem, de közvetlen környezetüknek is megkerülhetetlen szereplői voltak, amelyek hozzájárultak a lakóközösségek formálódásához, sőt akár annak irányt is szabtak. Ez az érték múlóban van, s éppen ezért indít egy új, teljes hónapon át tartó akciót a Miutcánk, amely Magyarország egyik legnagyobb olyan applikációja, ami a földrajzi adottságokhoz kötött mikroközösségek építését tűzte ki célul. Egész októberben tartó, #helybenveszem kampány kimondott célja, hogy az emberek a környékükön található üzleteknek, legyenek azok bármilyen profilúak is, a szokásosnál nagyobb figyelmet szenteljenek.

A lakóközösségek fedezzék fel az általuk nem ismert, gyalog csupán 10 percre található ilyen helyeket. Vásároljanak náluk, ezzel is segítve a környék vállalkozóit, szolgáltatóit vagy akár termelői piacait. Így hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne tűnjön el utcáinkról, településeinkből egy olyan, a régmúlt időkben gyökerező hangulat, íz vagy illat, amely szinte bizonyosan pótolhatatlan. Az applikáció célja, hogy ha kis lépéssel is, de hozzájáruljon egy élhetőbb környezet megteremtéséhez. Ha ugyanis nem utazzuk be a várost egy-egy vásárlásért, amelyet egyébként a közelünkben is megtehetnénk, azzal nem csak időt takarítunk meg, de a környezetünket és a pénztárcánkat is kíméljük.

„Kifejezetten fontosnak érezzük, hogy a közelükben lévő üzleteket, szolgáltatókat felfedezzék az emberek és kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket. Ez egy önmagán túlmutató kezdeményezés, hiszen ha ezekhez a boltokhoz fordulunk, akkor valójában a fenntartható életvitel felé is teszünk egy lépést. Bízunk abban, hogy a kihívás mentén beszélgetések is indulnak a környék lakói között, ami erősíti közösségüket. Arra törekszünk, hogy a szomszédok közötti aktív kapcsolatok ne csupán egyes területekre koncentrálódjanak, hanem mindez természetes részévé váljon a városi életnek” – mondta Horváth Gáspár, a Miutcánk társalapítója.

A kampány része egy október második felében induló kihívás, amelyben a #helybenveszem hashtag használatára, a környékünkön vásárlásra és összesen 4 kihívás teljesítésére buzdít az applikáció. A kihívások teljesítésére két hét áll rendelkezésünkre, amelyet nem csak az alkalmazáson belül, de Instagramon is teljesíthetünk. Ezzel részt veszünk egy sorsoláson, amelyen Miutcánk zero waste vászontáskát és kitűzőt nyerhetünk. A Miutcánk #helybenveszem mozgalma egy fontos lépés egy környezettudatosabb életmód felé.

 

A Miutcánk egy öt évvel ezelőtt indított közösség-fejlesztő platform, amellyel a fejlesztők és alapítók szándéka az volt, hogy a szomszédok, a közelben lakók jobban megismerjék egymást. A startup vállalkozás ezzel Magyarország egyik legnagyobb olyan felületét hozta létre, ahol a földrajzi adottságokhoz kötött mikroközösségek kialakulása a cél. A Miutcánk célul tűzte ki, hogy az oldalhoz csatlakozó a jószomszédi viszony kiépítésén túl akár pénzt és időt is megtakaríthassanak. Ezzel az oldal itthon a közelben lakók körében kialakuló bizalom megerősítésében meghatározó szerepet játszik.

A Miutcánk.hu alapítóinak a fentieken túl szándéka, hogy a közösségszervezésből fakadóan a nagyvárosi élet lehetőségeit, a cserére alkalmas eszközök felhasználásával hozzájáruljanak a fenntartható élet megteremtéséhez és az urbanizáció okozta környezetterhelés csökkenéséhez.

 

Forrás: https://greenfo.hu/hir