Van egy jó okunk, hogy ne műanyag vágódeszkát vegyen

  • 2025. június 25.
  • PKata

Tudósok kimutatták, hogy a műanyag élelmiszer-csomagolások és más, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő műanyagcikkek (FCA-k) normál rendeltetésszerű használat mellett is mikro- és nanoműanyagokkal szennyezi az ételt, írja a Phys.org. Ilyen normál használat lehet például az is, ha valaki lecsavarja a műanyagpalack kupakját, vagy műanyag vágódeszkán vágja az ételt.

Az Élelmiszer-csomagolási Fórum kutatói értékeltek 103 korábban publikált tanulmányt, amik 10 milliméternél kisebb műanyagrészecskéket vizsgáltak olyan élelmiszerekben, amik részben vagy egészben FCA-kkal érintkeztek.

A kutatók azt mondják, ez az első olyan szisztematikus bizonyíték, ami azt vizsgálja, hogy a rendeltetésszerű használat milyen mikroműanyag-szennyezéssel jár az élelmiszerekben. „Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő cikkek az azokban található mikro- és nanoműanyag-szennyezések releváns forrásai, az emberi műanyagexpozícióhoz való hozzájárulásukat azonban rendre alábecsülik” – mondta dr. Lisa Zimmermann, az új tanulmány vezető szerzője és az Élelmiszer-csomagolási Fórum tudományos kommunikációs dolgozója.

A kutatók által összegyűjtött adatok szabadon hozzáférhetők az FCMiNo adatbázisában, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az FCA típusa, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő fő anyag, az elemzett közeg vagy a mikro- és nanoműanyag mérete és a polimer típusa alapján szűrjenek.

A szakértők azt mondják: kötelezővé kellene tenni az ilyen migráló műanyagrészecskék mérését, ami segíthet megvédeni az embereket a mikroműanyagok káros hatásaitól. A fogyasztók azzal védekezhetnek, hogy minél gyakrabban műanyagmentes csomagolást és konyhai eszközöket választanak.

 

Forrás: telex.hu