Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Van, ahol még pénzt is adnak nekünk, ha bevisszük a használt sütőolajat

  • 2018. január 09.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

„Jó napot kívánok!” – köszönök a Búza téren a MOL benzinkút pénztárosának. „Kérem, be lehet önökhöz hozni használt sütőolajat?” – kérdezem. „Természetesen! Szólok a kollégának, és ő azonnal át is veszi” – érkezik a válasz.

Juhász-Léhi István cikke.


Évente több tízezer

A MOL 2011-ben indította útjára használtsütőolaj-gyűjtő programját, amelynek keretében az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb.

A háztartásokban használt sütőolaj tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” tőle. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között Gödöllő volt az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

– Ez úgy működik nálunk, hogy a kedves vevő a lecserélt, mondhatni, a fáradt olajat, amelyben sütött, visszaönti egy flakonba vagy valamilyen üvegbe, mi pedig literenként visszavesszük 80 forintért – nyilatkozta Papczun Ernő, a Miskolc Búza téri Unió Coop Zrt. Árucsarnok boltvezetője. – Adunk az átadónak egy kupont, és ezt az összeget le lehet vásárolni a boltban teljes értékben.

Megtudtuk azt is, hogy az Unió Coop programja tavaly szeptembertől működik és egyelőre összesen 10 litert hoztak vissza a vásárlók.

„Coopontok”

– Egyelőre nem sok, de bízom benne, hogy beindul az akciónk. Ki van függesztve az ajtóra, a vevő tudja, hogy mi is átvételi pont vagyunk – fogalmazott a boltigazgató. – Lehet, hogy némileg macerásnak tűnik, ám a használt sütőolaj nem dugítja el a lefolyót, ráadásul rendkívül környezetkímélő. Amikor egy nagyobb hordónk megtelik, akkor szólunk a velünk szerződött partnernek és elviszik, cserélik az edényt.

Papczun Ernő hozzátette: természetesen nem csak a Búza téri Árucsarnokban, a megyei Unió Coop Zrt.-nél is gyűjthetünk kuponokat.

És hogy mi lesz a leadott olajjal? A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat például a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Bio­fuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. (Más gyűjti, ám minden bizonnyal ugyanez a sors vár az Unió Coop-os olajra is.)

Ennek köszönhetően a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gáz­olaj gyártásához.

– Juhász-Léhi István –


Átvevőhelyek a megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az alábbi MOL-kutakon veszik át a használt sütőolajat:

    Edelény, Szentpéteri út 2.
    Kazincbarcika, Mucsonyi út
    Ózd, Vasvár út (25-ös út)
    Miskolc, Pesti út II. (kijövő)
    Miskolc, Búza tér
    Miskolc, Király u. 1/A.
    Encs, 3. sz. út
    Tiszaújváros, 35. sz. út
    Mezőkövesd, Mátyás Király út 249.
    Sárospatak, Wesselényi út
    Tokaj, Tarcali út 86.
    Szerencs, 37. sz. fkl. út
    Sátoraljaújhely, Várhegy utca
    Felsőzsolca, 3. sz. főút
    Szikszó, Miskolci u. 5.
    Mezőcsát, Kossuth u. 27.

 

forrás: boon.hu