Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vagy nyolcvan ország szigorúbb vállalásokat tenne a klíma védelmében

  • 2019. június 04.
  • Enikő
Nagyjából 80 ország jelezte, hogy szigorítaná a Párizsi Klímaegyezményben vállalt önkéntes vállalásait a világ vezetőinek szeptemberre tervezett klímacsúcstalálkozója előtt, jelentette be kedden az ENSZ. Luis Alfonso de Alba, az ENSZ főtitkárának klímaügyi különmegbízottja azt nem kívánta elárulni, hogy mely országok tennének önként többet a korábban vállaltaknál a klíma védelmében.

 

 

A vállalások szigorítása amúgy szimpla szükségszerűség. A tudományos közmegegyezés szerint a 2015-ös megállapodásban vállalt célok még elérésük esetén is édeskevesek volnának a klíma védelmében. "Exponenciálisan növelni kéne az ambícióinkat" - mondta erről Alba.

 

"Elég radikálisan növelni kell a céljainkat. Nem kis lépésekben" - mondta a mexikói diplomata.

 

A 2015-ös párizsi egyezményben a világ országai önkéntes vállalásokat tettek, leginkább a jövőre vonatkozóan. A jelenlegi klímamodellek szerint viszont már az azonnali cselekvés ideje is elmúlt, most már egészen drasztikus lépéseket kell tenni csupán azért is, hogy a klímaegyezményben vállalt legfeljebb két fokos hóemelkedést tartani lehessen. (Via The New York Times)

 

 

forrás: https://444.hu/2019/05/29/vagy-nyolcvan-orszag-szigorubb-vallalasokat-tenne-a-klima-vedelmeben

http://www.alternativenergia.hu/parizsi-klimaegyezmeny-greenpeace-a-vallalasok-a-felet-sem-teszik-ki-a-szukseges-csokkentesnek/77919