Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosított raklapok a körforgásos gazdaságban

  • 2020. március 11.
  • Enikő
Egy köbméter fából csak 22 új raklap készül, és 2018-ban több, mint 100 millió raklapot gyártottak csak az EU-ban. A korábban elégetett raklapok most akár öt- tíz alkalommal is újra alkalmazhatóak áruk szállítására, mielőtt teljesen elhasználódnak, és egy raklap élete ekkor sem ér véget.

Az elmúlt évben a környezettudatosság, és a környezetvédelem kérdése az egyik legfelkapottabb téma hazánkban, és kijelentjük, többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémát, hiszen az emberiség jövője múlik azon, hogyan kezeljük a termelés és a fogyasztás során létrejövő hulladékot. A népesség növekedésével megjelenő extra erőforrás igény komoly aggályokat jelent a gazdaság számára. Képes lesz vajon Földünk előteremteni ezt a többlet erőforrást? Emberi beavatkozás nélkül biztosan nem.

 

Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

 

Abban a lineáris gazdasági modellben, amiben a folyamatok többsége jelenleg is működik, a természeti nyersanyagból előállított termékek a használat után hulladékká válnak, és a bennük fennmaradó anyag és potenciális energia elveszik. Mivel kikerülnek a rendszerből, folyamatosan csökken a Földön elérhető, nem megújuló energiaforrások mennyisége.

 

Az utóbbi években azonban már történt előrelépés a fenntarthatóság terén, és egyre több vállalkozás változtat termelési folyamatain, hogy körforgásos gazdaság keretein belül működhessenek tovább.  Ebben a gazdasági modellben a nem megújuló energiaforrás kering, nem kerül ki a rendszerből használat után. Fontos, hogy a terméket már úgy tervezik meg, hogy az életciklus további részeit szem előtt tartva minél strapabíróbb, javíthatóbb legyen, illetve többszöri használat után mikor szelektív hulladékká válik, a végfelhasználó visszajuttathassa a gyártóhoz újrahasznosításra. Erre kitűnő példa a raklapok gyártása és felhasználása.

 

Egy raklap élete a körforgásos gazdaságban 

 

Az áruszállítás és anyagmozgatás alapját jelentő raklapok rengeteg nyersanyag erőforrást igényelnek. Egy köbméter fából csupán csak 22 új raklap készül, és a 2018-as évben több, mint 100 millió raklapot gyártottak az EU-ban. Egy gyors fejszámolást követően elmondhatjuk, hogy ez rengeteg nyersanyag, amit már nem tudunk könnyen pótolni a Földön. Az újrahasznosított raklapok gondolata nem új keletű, már korábban is volt effajta törekvés. Kidolgoztak egy nemzetek közötti keret megállapodást: „raklap a raklapért”, miszerint az EUR raklapon szállított áruért cserébe ugyan olyan minősítéssel ellátott raklapot kapjanak. A korábban elégetett raklapok most akár öt- tíz alkalommal is újra alkalmazhatóak áru szállításra, mielőtt teljesen elhasználódik, és egy raklap élete ekkor sem ér véget.

 

Másnak selejtes, nekünk újrahasznos raklapok

 

Újrahasznos raklap környezettudatos és költséghatékony megoldás a vállalatoknak. A P&P Budafok Kft. egyedülálló újításában az országba érkező nem szabványszerű raklapokat EU szabvány szerint átalakítják, és a fennmaradó fahulladékból pedig faapríték készül, így egyetlen része sem vész kárba a használaton kívüli raklapnak.  Az újrahasznos raklap minősége akár csak egy új raklapé, azonban jóval olcsóbban kerül értékesítésre, ezzel támogatva a zöldebb, és fenntarthatóbb jövőt. Hogy teljes legyen a körforgásos gazdaság, a végfogyasztó kihasználatlan vagy sérült, javításra szoruló raklapjait visszaviheti, és helyette ép, szabványszerű raklapot kaphat.

 

forrás: https://greenfo.hu/hir/ujrahasznositott-raklapok-a-korforgasos-gazdasagban/