Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán: több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői

  • 2022. augusztus 11.
  • Jakab János

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, ezzel megszerezték a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat is. A jubileumi verseny feledhetetlen élményeket és naponta új rekorderedményeket hozott, a petkalózok és a szervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be az eredményekről és a megtisztult tiszai ártérről. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósult meg.

szemét

Megdőlt  a napi rekord a hulladékgyűjtésben.

 

A jubileumi versenyen 12 lelkes csapat gyűjtötte a hulladékot a megszokottnál  hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszán.  A hat hulladékgyűjtő napon óriási lelkesedésről és elszántságról tettek tanúbizonyságot a rutinos csapatok. Nem telt el úgy nap, hogy a petkalózok legalább egy tonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből, sőt, Tokajtól Tiszaladányig a 14 folyamkilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem 5 tonna összegyűjtött hulladékkal.

 

szedés

Különböző anyagfajtákra válogatják a hulladékot, ami később újrahasznosul.

 

Ekkora mennyiségű hulladék szakszerű szétválogatása szintén erőt próbáló feladat. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét, amit azután naponta a PET Kupa erre a feladatra dedikált tapasztalt folyómentői és önkéntesei, – a hajós csapatok közreműködésével -, a parton válogattak szét különböző anyagfajtákra, hogy ezáltal az összegyűjtött hulladék nagyobb része – kb. 60%-a – újrahasznosításra kerülhessen. A PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát, köszönhetően a közszolgáltatók, begyűjtő- és hasznosító cégek közreműködésének, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak. Ennek részeként készülnek például folyami hulladék újrahasznosításával a Palackorrú Lebegő Kikötők, amelyekből a legújabbat a verseny nyitóünnepségén adták át Cigándon a szervezők.

“Rengeteg munka, rengeteg vesződség, mégis teljes kiegyensúlyozottság, vidámság és kisimult arcok, helyrejött házasságok, be nem gyógyult sebek a testünkön és begyógyult sebek a lelkünkben, ez a verseny mérlege”

– számolt be félig komolyan, félig viccesen Varga Livius zenész, a jubileumi verseny PET Mestere az utolsó szemeteszsákok partra pakolásakor.

 

Híd

Egyszerre zsilipel a PET Flotta Tiszalöknél.

 

A jubileumi verseny rekordokat hozott, a résztvevők pedig rendhagyó élményekkel térhettek haza. A verseny utolsó szakaszán eddig ismeretlen vizeken eveztek a csapatok, sőt, az utolsó napon a teljes flotta, énekszó mellett, közösen zsilipelt a tiszalöki duzzasztóműnél.

“Cigándtól Tiszadadáig különböző hulladékhelyzet fogadott bennünket. Azokon a területeken, ahol korábban többször jártunk és több év árhullámainak „PET bányáit” sikerült felszámolni, ott kevesebb hulladékkal találkoztunk, míg a folyó alsóbb, ritkábban takarított szakaszain nagyobb ártéri szennyezés fogadott bennünket”

– mondta el Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.

 

“Bár idén elmaradt a szokásos nagy nyár eleji árhullám, az újabb hulladékcunami előbb-utóbb elér bennünket, főleg ha arra gondolunk, hogy Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén a nagy számú betelepülő magánszemély és cég miatt jelenleg jóval több lakossági és ipari hulladék keletkezik.”

– tette hozzá a szakember.

 

Legjobbak legjobbjai

Az idei jubileumi versenyt az alacsony vízállás is nehezítette, ezért különösen örültek a szervezők, hogy a legrutinosabb petkalózokból szerveződtek a csapatok. Kicsik és nagyok maximálisan kivették a részüket a takarításból. A verseny abszolút győztese 540 zsák összegyűjtött hulladékkal, pontszámát tekintve 32.255 PETákkal a tavalyi címvédő, Siemens Energy csapata lett. Szinte kétszer annyi hulladékot szedtek össze, mint a legjobb csapatok, amellyel saját rekordjukat is jócskán túlszárnyalták. Második helyen 25.340 PETákkal a Siemens Evező-SÖK csapata végzett. A jubileumi verseny alkalmából a PET Kupa Admiralitásából és tapasztalt folyómentőiből, önkénteseiből szintén alakult egy pethajós csapat, akik szoros küzdelem után, 22.060 petákkal a dobogó harmadik helyére állhattak fel.

 

A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

1. helyezett: Siemens Energy (32.255 PETák, 540 zsák összegyűjtött szemét)

2. helyezett: Siemens Evező-SÖK (25.340 PETák, 358 zsák összegyűjtött szemét)

3. helyezett: KisPETlovam (22.060 PETák, 350 zsák összegyűjtött szemét)

 

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy

Fair play elismerés: Aztakeservit

 

Óriási elismerés a mezőny további csapatainak: Tilos Rádió és WWF civil hajója, Hangák, Amerikalózok, Petúnia, Wessling, Main Stage, Tisza2, Joda “Bass” a Meglepetés

 

Cikk és képek forrása: dontwasteit.hu