Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb csomagolásmentes üzletek Franciaországban

  • 2015. március 06.
  • Csilla

Alice Birgogne miután elolvasta Bea Johnson 'Zero Waste Home' (Nulla hulladék otthon) című könyvét ihletet kapott, hogy megnyisson egy nulla hulladék élelmiszerboltot a franciaország Lille városában . A "nap-mint-nap" mára már egy lánccá nőtte ki magát, összesen öt üzlete van az ország különböző pontján.

Célja egy környezetbarát vásárlási alternatíva: nincs csomagolás, mind a 450 terméket kimérve lehet kapni. Ebből kifolyólag a vásárlóknak maguknak kell vinniük tárolásra alkalmas edényeket, amelyekben a termékeket haza tudják vinni. Birgogne állítása szerint bizonyos esetekben a csomagolásmentes termékei 40%-kal olcsóbbak, mint egy hagyományos üzletben, annak ellenére, hogy jobb minőségűek.

Másik nagy előnye, hogy mindenki annyit tud vásárolni, amennyire éppen szüksége van. Ennek köszönhetően az ételhulladék mennyisége is csökkenthető, ugyanis nem kell a fölösleget megvenni, ami egy előre csomagolt terméknél előfordulhat.

A koncepció nem új, nagyszüleink idejében is hasonló rendszer működött, ahol mindenki annyit kért saját edényébe, amennyi kellett neki vagy amennyit megengedhetett magának anélkül, hogy jelentős mennyiségű hulladékot termeljenek. Remélhetőleg egyre több hasonló jellegű üzlettel találkozhatunk majd.

Forrás: treehugger.com