Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új Kiterjesztett Gyártói Felelősség elven alapuló tervezetek szükségesek

  • 2015. október 15.
  • Csilla
A Zero Waste Europe (ZWE) a mai nap közölte új tanulmányát, miszerint a jelenlegi Kiterjesztett Gyártói Felelősség (EPR) elve nem érinti a termékből származó hulladékok java részét, ezért szükséges ennek újratervezése, hogy ez által támogassa a körkörös gazdaság előrelépését.

A tegnap megjelent tanulmány 15 európai város hulladékának összetételét veszi górcső alá, és eredményei szerint a települési szilárd hulladék 70%-át termékből származó hulladék teszi ki, amely mivel nem élelmiszernek vagy kerti hulladéknak minősül, az EPR alá kellene tartoznia. Ennek ellenére ezen hulladékoknak (tömegük alapján) átlagosan csak 45%-át fedi a gyártói felelősség keretterve. Ez azt jelenti, hogy a teljes települési hulladék átlag 32,5%-a tartozik az EPR tervezetébe, amely érték változik a koppenhágai 14,9%-os aránytól a Párizsban elért 47,6%-os arányig. A tanulmány továbbá közli, hogy a termékekből származó hulladékok csupán 18%-át gyűjtik szelektíven az EPR szabványok szerint.


„A jelenlegi EPR alapján zajló tevékenységek az európai újrahasznosítási arányok növelését szolgálják immár 20 éve, azonban mostanra megérett a korszerűsítés igénye, amely a körkörös gazdaság működését segítené elő. Az Európai Bizottságot szólítjuk meg, hogy a következő hulladék kérdéssel foglalkozó csomagban legyenek bennefoglalva ösztönzők a gyártási rendszerek és termékek újratervezésére, a hulladékmegelőzés és az újrahasználat elősegítésére és a szolgáltatás alapú gazdaság támogatására. Az irányelvek célja, hogy az újrahasznosítás utolsó opcióként merüljön fel a gyártói felelősség feladatköreiben, és hogy elérjük a hulladékkezelés és ártalmatlanítás fokozatos megszüntetését.” Nyilatkozta Joan-Mars Simon, a ZWE igazgatója.


A tanulmány az Európai Bizottság felé tett számos javaslatai között szerepel egy tágabb, minden részletre kiterjedő szemlélet meghatározása a gyártói felelősség elvében, beleértve a gazdasági eszközök bevezetése is. A javaslatok között található a jogilag kötelező ökodizájn előírások bevezetése, teljes költséget fedező, jobban kidolgozott Kiterjesztett Gyártói Felelősség, a szelektív gyűjtés célkitűzései, és a jelenlegi EPR irányelvek kiterjesztése a termékek újrahasználatának népszerűsítése érdekében.


A tanulmány arra is rámutat, hogy a jelenlegi Kiterjesztett Gyártói Felelősség alapuló tervezetek nem voltak elég hatékonyak az ökodizájn ösztönzésében. Ennek oka egyrészt a termékekből származó hulladékok ignorálása, illetve az ökodizájnt érintő termékdíjak hiánya. A Zero Waste Europe tehát sürgeti az Európai Bizottságot egy legalább Európa-szerte hatályos ökodizájn alapú kritériumrendszer felállítására.

 

A teljes tanulmány angol nyelven letölthető.

Forrás: http://resource.co/article/zwe-calls-producer-responsibility-overhaul-10560

Fordította: Buláth Janka - Humusz gyakornok