Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új kisokos segít eligazodni a műanyagok újrahasznosításában

  • 2021. augusztus 19.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Hiánypótló edukációs anyagot dolgozott ki hazai környezetvédelmi szakértők csoportja azért, hogy mindannyiunk számára könnyen érthető tájékoztatást  nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket.

A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként megszületett tájékoztató anyag korhatár nélkül használható.

A különböző fajta műanyagoknak fontos szerepük van az életünkben – műanyag flakonban vannak a tisztálkodási szereink, műanyag csomagolásban vannak ételeink és az italaink, de műanyagot tartalmaz legtöbb elektronikai eszközünk is. A műanyagok sok esetben megkönnyítik életünket, hiszen könnyebbek, mint más anyagok. Ugyanakkor fontos tudatos lépéseket tennünk a műanyaghulladék csökkentése és nagyobb arányú újrafeldolgozása érdekében.

Ma Magyarországon összesen évente 16–19 millió tonna hulladék képződik, amiből mintegy 3,5–3,7 millió tonnát tesz ki a háztartási hulladék. A háztartási szilárd hulladék 12–15%-a műanyag, amelynek nagy részét a csomagolási hulladék (italos- és tisztítószeres flakonok, zacskók, élelmiszer-csomagoló tálcák és fóliák) teszi ki. Ezen műanyagok fajtáit, újrahasznosítási lehetőségeit és környezeti hatásait összefoglaló Műanyag kisokost egy, a KSZGYSZ környezetvédelmi szakembereiből álló szakmai csoport dolgozta ki. A 10 műanyagfajtát bemutató edukációs anyag szövegét informatív képek és ábrák egészítik ki, amik segítik a könnyebb megértést.

 

Forrás: zipmagazin.hu

Kép forrása: dontwasteit.hu