Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudja honnan ered a kukásautó neve?

  • 2018. szeptember 11.
  • CsViki

A magyar kuka szó meglepő módon egy német vállalat nevéből eredeztethető, a hvg.hu felvázolta, hogy pontosan hogyan.

Johann Josef Keller és Jakob Knappich 1898-ban alapítottak egy világítási acetiléngyárat, a Keller und Knappich GmbH-t, melyet az 1920-as évektől leginkább Keller und Knappich Augsburg néven emlegettek. Ennek rövidítése a KUKA, de ennek vajon mi köze van a magyar nyelvben használatos kuka szóhoz?

Nos, ez a német vállalat 1927-ben szabadalmaztatott egy olyan szemétszállító autót, mely nem egyszerűen csak szállította, hanem egyben fel is aprította a belehelyezett hulladékot. A jármű később olyan sikeres lett, hogy Európa-szerte rengeteg állt belőle üzembe, 1966-ra pedig a KUKA piacvezető lett a kommunális járművek szektorában.

Mivel ezeknek a szemeteskocsiknak az oldalán akkoriban nagy betűkkel fel volt tüntetve, hogy "KUKA", a köznyelv gyorsan KUKA-s autóknak, vagyis kukásautóknak kezdte nevezni őket. A márkanévből tehát köznév vált, és ezzel párhuzamosan az egyszerű szeméttároló edényeket is elkezdték kukaként emlegetni.

A KUKA mind a mai napig egy remekül prosperáló cég, mely évtizedek óta meghatározó szereplője a robotizálási és automatizálási iparnak.

 

Forrás: hvg.hu