Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

“Trash People” Akció

  • 2015. december 16.
  • PKata

HA_schult“A hulladékemberek húsz konténerbe zsúfolva utaznak körbe-körbe a Fölgolyón, mint a fogyasztói társadalom menekültjei. A hulladékemberek a mi tükörképeink, hiszen hulladékot gyártunk és hulladékká válunk. A ma kólás üvege lesz a jövő archeológusainak lelete, jelenkorunk piramisai pedig a szemétdombok, melyeken a fogyasztói társadalom nevelgeti bimbóból virággá sajátos civilzációját. Gyermekeink a kólásüveg, a Red Bull, a háborúk és az olaj gyermekei. A gazdagok szemetét szegények gyűjtik, a szegényekét a legszegényebbek, az igazán nélkülözők pedig gödröt ásnak a Szahara homokjába, hogy hulladékból rakott tűznél melegedhessenek. És lassan mindent ellep a sátáni kutyák ugatásának sűrű, fekete felhője. De csak egy év kell, és a hulladékot majd belepi a homok, a szemétgödör helyén pedig luxushotel épül.” HA Schult

Ezek az erős szavak HA Schult performansz művésztől származnak 1999-ből, aki elsősorban arról ismert, hogy előszeretettel foglalkozik a szeméttel, mint alapanyaggal. Legismertebb munkája a Trash People néven ismert utazókiállítás, mely sokkhatást keltve hívja fel figyelmünket mértéktelen fogyasztási szokásainkra, megszállottan visszatérve a hulladék, a szemétdomb és a törmelék metaforájához, mint a felelőtlenül pazarló társadalom jelképeihez.

HA Schult a hulladékemberek életnagyságú szobrait 1996-ban alkotta meg, azzal a kifejezett szándékkal, hogy tükröt tartson a társadalomnak és megfogalmazza kritikáját élteformánkról. Az ezer  szobor felállítása több, mint hat hónapig tartott és 30 asszisztens segítségére volt hozzá szükség. A szobrok alapanyagát a kölni hulladéklerakó “szolgáltatta” és  csupa olyan tárgyból állnak össze, melyeket mindennapi életünkben magunk is eldobunk: kilapított italos dobozokból, elektromos hulladékból, műanyagokból. 1996 óta pedig az ezer szobor körbejárja a Földet, hogy a legnépszerűbb turistaközpontokban hívja fel a figyelmet arra, amit a Földdel, s ezáltal magunkkal teszünk.

 

Trash_people_arctic

Norvégia

Trash_people_Rome

Róma

Trash_people_kína

Kína

Trash_people_Koln

Köln

Trash_people_Egypt

Egyiptom

Trash_people_Moscow

Moszkva

Trash_people_Germany

A kiállítás jelenleg Münchenben látható

 

Források:

http://www.haschult.de/action/trashpeople#content

https://en.wikipedia.org/wiki/HA_Schult

http://www.inspirationgreen.com/the-trash-people-of-ha-schult

Képek forrása: http://www.inspirationgreen.com/the-trash-people-of-ha-schult