Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Terület rehabilitáció a hulladékcsökkentés jegyében

  • 2017. június 26.
  • Csilla

A helyi közösség is sokat tehet a helyi értékek megőrzéséért. Ezt bizonyította be az az önkéntes akció is, amelyet a Humusz a Zöldövezettel együtt valósított meg.

Adott egy népszerű helyszín: Róka-hegyi kőfejtő, ternészetvédelmi terület. Azonban ahol sokan megfordulnak, sajnos egy idő után a gondok is megjelennek: megrongálódott közösségi terek, eldobált szemét. Adott egy lelkes dolgozói közösség, amely önkéntes akció keretében szeretné rendbe hozni a területet. A fárasztó nap eredménye: tisztább környezet, új ülőgarnitúrák, megújított tanösvény jelzések, madárodúk és újrahasznosított alapanyagokból készült kuka.

A cél a terület rendbetétele mellett az önkéntesség fontosságának hangsúlyozása és a hulladékmegelőzés kapott fontos szerepet. A meleg nyári napon a frissítők betétdíjas csomagolásban érkeztek és a poharak, tányérok is többször használatosak voltak. Természetvédelmi területről lévén szó különösen fontos volt a terület megtisztítása és tisztán tartása. A szemétszedés mellett szelektív hulladékgyűjtésre is lehetőség volt. A tűzrakó helyek is megújultak: a felhalmozott hamut kilapátolták, a rönk ülések (amelyeken már nem igen lehetett helyet foglalni) deszkákból új ülőfelületet kaptak, így nem kellett azokat kiásni és újakat helyezni a helyükre. Azonban új asztal és padok kerültek ki, az önkénteseknek nem kis munkájukba került a kemény mészkő talajt kiásni és a fa oszlopokat beleállítani. Kitartó munkájukat a nyári melegben ez úton is köszönjük nekik!

önkéntesek koordinálása folynak a munkálatok

Madárodúkat is készítettek az önkéntesek, ezeket maradék lécekből alakították ki. Megfelelő kihelyezésükről a helyi természetvédelmi őrök gondoskodtak. Továbbá a túrista jelzéseket is újrafestették, hogy láthatóbbá váljanak. A nap végén néhányan még kedvet kaptak a megmaradt raklapból egy kültéri kukát készíteni, így a megelőzés, újrahasználat, szemétszedés és szelektív gyűjtés mellett a kreatív újrahasznosítás is megjelent. Így vált kerekké az önkéntes nap a hulladékcsökkentés jegyében.

kész pad és kuka

Az önkéntesek kitartó munkája mellett mindenképpen ki kell emelni a szervezőket, akik a munkájukat korrdinálták. Az akció előtt pár órával már a helyszínt járták be, kikészítették az eszközöket, hogy az önkéntesek könnyebben megtalálják és a feladatokat is előre lebeszélték, egymás között elosztották. A Zöldövezet évek óta szervez önkéntes programokat, így szakértelmük nagy segítség volt az önkéntes akció lebonyolításánál. Bízunk benne, hogy az odaadó munka eredményei még hosszú távon is láthatóak lesznek, és tovább fogják ösztönözni az odalátogatókat arra, hogy ezeket az értékek hosszú távon is megőrizzék.

 


 

A programot az International Visegrad Fund támogatta.

International Visegrad Fund