Talán kifüstölik a kapszulás kávét az EU-ból

  • 2022. december 08.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az EU el akarja érni, hogy a csomagolások 65%-a újrahasznosított legyen 2025-re. Ezért a napokban szigorításokat tárgyal, ami ellehetetlenítheti a kapszulás kávét.

Jön a karácsony, ilyenkor megnő a kapszulás kávéfőzők forgalma, és George Clooney is sűrűbben issza a feketéjét a youtube reklámjainkban. De miért is kell egyáltalán kapszulás kávé? A Nestlé szabadalmaztatta elsőként a technológiát, és a 80-as évek második felétől vette be a piacot.

A Nestlé már teljesen alumíniumból készíti, de másoknál még jelen van a műanyag, de a lényegen nem változtat. Ha nincs 100%-ban anyagkörforgás akkor szemét keletkezik. Pedig legyünk őszinték, nem a vaníliás Nespresso a kávézás csúcsa, még ha a reklámok ezt is erőltetik. És kapszulás áron, akár rendes kávégépet is lehet kapni.

 

De talán ennek lesz most vége az EU-ban

 

Új szabályozás keretében korlátozhatja az Európai Unió, hogy mennyi és milyen csomagolás kerül az EU területén forgalmazott termékekre. A tagállamoknak 2025 végéig kell majd elérni azt, hogy az ország területén keletkezett, csomagolásból származó hulladék legalább 65 százalékát újrahasznosítják.

Újabb intézkedésekkel állhat elő a héten – várhatóan szerdán – az Európai Unió azzal a céllal, hogy csökkentse a csomagolásból származó hulladékot, megreformálhatják a piacot a kávékapszuláktól elkezdve az egyszer használatos palackokig.

Az új szabályozások keretén belül az EU arra kényszerítheti a cégeket, hogy biztosítsák, a mindennapi használatban lévő termékek csomagolása könnyebben újrahasznosítható vagy természetes körülmények között lebomló legyen.

 

A komposztálható jelző összezavarja a fogyasztót

 

A Bizottságnak mást is át kell gondolni, ilyen a komposztálható csomagolás. Ami megtévesztő lehet, és azt a látszatot keltheti, hogy környezetbarát, de a valóságban csak ipari körülmények között bomlik el. És jelenleg minimális az aránya az ipari komposztálóba jutó hulladéknak.

De vélhetően a design elemeket is érinti a szabályzás, mert sokszor egy matrica, vagy esztétikai jelölés miatt nem lehet szelektíven gyűjteni a csomagolást. Bízzunk benne, hogy hasznos szabályzás születik, és felülről is kényszerítve lesznek a gyártók.

 

Forrás: greendex.hu