Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szemétmentes Samsara fesztivál szemete a faluban végezte

  • 2019. augusztus 28.
  • Enikő
A fesztiválozók meg futnak a pénzük után

Egy fesztivál sok szeméttel jár, ezen próbál változtatni a Sziget mellett idén a Samsara Fesztivál is. A cél az volt, hogy a fesztiválozók ne termeljenek szemetet. Sem szelektíven, sem sehogy, ezért a fesztivál próbált szemétmentesen működni és erre kérték a látogatókat is. Ha mégis behoznak olyasmit, ami végül hulladékként végzi, azt pedig ne hagyják a fesztivál területén. Ehhez a felemás Zero Waste megoldáshoz (hiszen a szemét attól még szemét, mert máshol az) egy érdekes rendszert alakítottak ki: a fesztiválozó befelé megvett egy egy kissé túlárazott 10 Eurós szemeteszsákot, amit ha kifelé menet bemutatott üres, vagy teli állapotban, visszakapta a pénzét.

 

samsara szemét

 

A rendszer leggyengébb pontja, hogy szemeteseket, konténereket a fesztivál nem biztosított, naivan feltételezve, hogy nem is lesz szemét. Pedig lett. Így viszont a kivitt zsák szemetek változatos helyekről kerültek elő: a bunkóbbja bedobta egy kertbe, vagy lerakta az erdőbe, más pedig a szemetes mellett hagyta. A 10 Eurós visszafizetés viszont hirtelen leállt és most jó páran várják, hogy mi lesz a pénzük sorsa.

 

Szíves segítségüket kérem az alábbiakban, lévén, hogy valószínűleg egy tömeges átverés és lehúzás áldozatai lettünk az idei Samsara Fesztiválon, amelyet kedves barátaimmal rendszeresen látogatunk évről évre. 

 

A karszalagok felhelyezésekor mindenkivel megvetettek 3.500 Ft / 10 euró összegért 1-1 db üres szemetes zsákot mondván, hogy a fesztivál végeztével ha ezt visszavisszük visszakapjuk az árát. A fesztivál utolsó napján ez így is történt, beálltunk a sorba az üres zsákokkal, mire Czinkóczky Csaba szervező tájékoztatott minket, hogy most nem tudnak pénzt visszaadni, helyette küldjük el e-mailben a paypal fiók címünket és fotókat a zsákon lévő vonalkódokról, majd oda küldik a pézt. Ez több ízben is megtörtént. Egyrészt még ott felírtuk valamilyen általuk adott füzetbe a nevünket, a fiók címét és a zacskókon található vonalkódokat, másrészt utólag is elküldtem e-mailben (lásd levelezési előzmények). Mivel szemmel láthatóan semmi nem történik, írtam üzenetet Czinkóczky Csaba facebook fiókjára is, természetesen nem reagált rá azóta sem. 

 

Felháborítónak tartjuk, hogy több ezer ember ilyen árverés áldozata lehet mindenféle következmény nélkül! Arról nem beszélve, hogy a pénz mozgását semmilyen bizonylat nem kísérte, még csak bizonyítani sem tudjuk, hogy átvettük a zacskókat, mivel nyugtát arról nem kaptunk. A 4-ből 2 db meg van, a másik 2 db-ot ott hagytuk a jegyátvételi helyen, lévén, hogy nekünk arra nincs szükségünk. 

 

Szégyen gyalázat, hogy egy LÁTSZÓLAG tiszta és pozitív szellemiségben zajló fesztivál a szervezők által végül egy lehúzó szervezetté válik! Csak négyünket, akik becsülettel kifizették a jegyeket is 14.000 Ft-tal károsítottak meg! Arról nem beszélve, hogy mi még azok közé tartoztunk, akik a teljes szemetüket kihozták a fesztiválról, utolsó nap még mások után is csikkeket szedtünk a földről hogy minél tisztábban adhassuk át vissza a terepet a természetnek... 

 

Sajnos szemtanúi voltunk egy csúnya esetnek is, amikor egy osztrák csapat is le szerette volna adni a kapott zsákokba gondosan gyűjtött szemetünket, amit természetesen nem volt hajlandó átvenni Czinkócky úr. Ekkor a vendég konkrétan beborította a zsákok tartalmát, mire Czinkócky rendőrt hívott rájuk. Nevetséges, de inkább siralmas, hogy idáig kell süllyedni, melynek egyértelmű oka a hanyag szervezés és kellő kommunikáció elmaradása. Szerencsétlen vendégek arról sem kaptak egyértelmű tájékoztatást, hogy a végén üresen kell leadni a szemetes zsákokat, aminek valljuk be, túl sok gyakorlati értelme nincs egy fesztiválon. 

 

Így segítség nélkül csak bízni tudunk abban, hogy végül kártalanít minket a szervező, habár ennek még csak előjele sem látszik. És bizony több ezren lehetünk még így ezzel a dologgal... 

 

! ! ! HATALMAS CSALÓDÁS A 2019-ES SAMSARA FESZTIVÁL ! ! !

 

samsara szemét

 

Megkérdeztük a fesztivál szervezőit is, mégis mi volt a terv, miért nem rendeltek konténereket. A szervező elmondta, hogy a fesztivál megbízott egy ismert fesztiválhulladék-kezelő alapítványt azzal, hogy a fesztivál teljes időtartama alatt workshopokkal, előadásokkal készítsék fel a látogatókat arra, hogy a szemetet el kell majd magukkal szállítaniuk. A 22 fős csapattól várták a megoldást, ami hát nem igazán jött be. 

 

Kedves Rezső,

 

köszönöm szépen a lehetőséget. Sajnos az idei Zero Waste kísérletünk nem sikerült túl fényesen, erről a facebook oldalunkon megjelent angol nyelvű posztból ragadnék ki pár részletet, mint reakció a részünkről. 

 

A Zero Waste alapelve, hogy a Samsara többé nem akar termelni szemetet. Semennyit, sem szelektíve, sem sehogy. A fesztivál területén található éttermeink, kocsmáink ezért nem adnak már senkinek eldobható tányért, műanyag poharat, semmilyen csomagolóanyagot. Erről a látogatókat hónapokkal kapunyitás előtt folyamatosan tájékoztattuk, arra kérve őket, hogy ha enni, inni akarnak, hozzanak magukkal tányért, evőeszközt, poharat, mert a kapuban nem fogunk beengedni semmiféle később szemétként felbukkanó csomagolóanyagot.  

 

Következésképpen ha bármilyen szemét mégis keletkezik, azt a látogató a tilalom ellenére hozta be. 

 

Mi fesztivál (és állatmenhely) vagyunk a természet kellős közepén, nem pedig szemétlerakótelep. Mint ahogy az erdőbe kirándulók többsége is visszahozza a hátizsákjában a hegycsúcsra felcipelt palackot és szendvicsének csomagolópapírját, mi is ugyanezt várjuk el a látogatóinktól. Nálunk nem voltak szemétgyűjtők, hanem mi azt szerettük volna, hogy a látogató ami hulladékot a tilalom ellenére becipelt, vigye szépen vissza ahonnan hozta, de a mi erdőnkben semmiképpen ne hagyja szétdobálva.  

 

Érkezéskor ezért mindenkitől beszedtünk 10 euró kauciót, amit egy vonalkódos zsákért fizetett a közönség. A weboldalunkon még mindig változatlan formában megtalálható információ szerint ezt az összeget akkor kapja vissza a látogató, ha a szemetes zsákja (üresen, vagy tele) elhagyja a fesztivált. A fesztiválozók egy részének fejében súlyos tévedés volt azt hinni, hogy a szemetes zsákját mi majd 10 euróra váltjuk, miután ö azt beadja nekünk a jegypénztár ablakán. 

 

És ezzel kezdődtek a bajok. Először jóhiszeműen adtuk vissza sorban mindenkinek a pénzt, amikor a jegypénztárnál bemutatta a zsákot hazafelé menet. 

 

Nagyon hamar kiderült, hogy sokan néhány utcával lejjebb egyszerűen bedobálták a zsákokat a falu kertjeibe miután megkapták a pénzüket és mentek vissza fesztiválra. 

 

Mások arról számoltak be, hogy többen a falu főutcáján, buszmegállókban, az árok szélén szabadultak meg a zsáktól, miután visszakapták a kauciót. 

 

Szigorítanunk kellett, mert nem akartunk a faluból szeméthegyet. Először látni akartuk, hogy a szemét valóban elhagyja a területet, és csak ezután fizetünk. Ennek egyetlen módja az lett volna, hogy miután emailen elküldi nekünk a fotót, egy szelfit a zsákjával, mi csak azután utaljuk a bankszámlájára, vagy paypal fiókjára.  

 

Ebből lett a felfordulás. Miközben a nyugati országokból, Skandináviából érkezett látogatók ezt mind egy vállvonással tudomásul vették, a magyarok és leginkább a környező országokból érkezők egy része hangos hőbörgéssel reagált, egymást is uszítva. Ez a pár tucat ember annyira agresszív hangulatot gerjesztett, hogy az emberek egy része elkezdte ott a sorban állva kiborítani a szemetét, mások a pénztárban dolgozó önkéntes fiatalokat fenyegetve dobálták be rájuk az ablakon keresztül a zsákjaik tartalmát. Rendőrt kellett hívnunk, miután az egyik látogató az ablakon beugorva a gyerek saját pénztárcájából ragadta ki a pénzt. Az önkénteseink nem mertek tovább maradni, annyira féltek. 

 

Bár lehetett sejteni az eredményét, elkezdtük legalább az üres zsákokat visszaváltani, sajnos ez is hatalmas hibának bizonyult. Ettől fogva ugyanis azonnal híre ment, hogy csak az üres zsákokért adnak vissza pénzt és ezután már a legtöbben ahol éppen voltak, borították ki sorban a zsákokat, az erdőben, a falu főutcáján, vagy éppen előttünk sorban állva, csak hogy visszakapják a pénzüket. Miután ezekért a szemmel láthatóan használt, de üresnek beállított zsákokért megtagadtuk a visszafizetést, csak tovább fajult a helyzet. A fenyegetések hatására végül kénytelenek voltunk idő előtt bezárni az irodát. 

 

Képzeljünk el egy éttermet, (ilyen persze nincs) ahol a tulaj megengedi, hogy a vendégek a magukkal hozott kaját és italokat fogyasszák. Nem veszi el tőlük, nem küldi el őket, meg sem próbálja megértetni velük, hogy felesleges messziről annyi mindent cipelni, hiszen nála is van finom és olcsó minden. (Nálunk pl egy eurónál kezdődtek a levesek, ahol mellesleg az állatmenhelyet is támogatta minden vendég) Rendben, becipelte, gyártotta szemetet. Legalább annyi tegyen meg, hogy ne hagyja ott az étterem asztalán, vagy ami még rosszabb, mindenhol szétdobálva, a tulaj fejéhez vágva. Ennyi lett volna a kérés. 

 

A felhívásban megadott emailcimre eddig háromszor annyi visszatérítési igény érkezett be, mint amennyi látogató összesen volt. Ugyanaz a zsák több email-címről küldött igényben is felbukkan, sokan a vonalkódot eltüntetve, azt meghekkelve próbálnak mindenáron párszor tíz euróhoz jutni. 

 

Ezzel a kísérlet végleg és helyrehozhatatlanul megbukott, mi pedig levonjuk a szomorú következtetést: ha a környezetvédő, természetet védő hippi közönségünknek nem sikerült, mert néhányuknak a tíz euró azonnali visszaszerzése mindenek fölött van, vajon a Földnek hogyan sikerül majd megmenekülnie. 

 

Amúgy az eddigi átlag 120 köbméter szemét helyett idén mindössze 30 köbméter alatt termeltünk idén, ami az eddigi mennyiség negyede. Vagyis teljesen nem volt mindez hiábavaló. 

 

Ami pedig a fesztivált illeti, a napokban megszületett a döntés: mindezek után a Samsara elhagyja Magyarországot.

 

Üdvözlettel, 

Czinkoczky Csaba

 

forrás: https://homar.blog.hu/2019/08/27/zero_waste_szemet_samsara_fesztival?fbclid=IwAR3fYS38Zeloeu5kTl-1euuh5XbmCpBP6-z3rbLJ748QTz4lsgg7Jbw2tac