Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemét nélkül él a Vegán Hegylakó

  • 2020. január 17.
  • Enikő
Karalyos Gábor egy különleges kihívással kezdte az új évet: úgy döntött, a szelektív hulladékgyűjtés sem elég neki, szeretne úgy főzni, mosni és takarítani, hogy aközben se keletkezzen hulladék.

Úgy véli, a saját kényelme helyett a Föld jövőjét kell figyelembe venni.

 

A színész azt tűzte ki most célul: minimum egy hónapig nem termel szemetet. Ez egészen könnyűnek tűnik, ám ha jobban belegondolunk, tényleg igazi kihívás. Elég csak azt a szemetet megnézni, ami egy bevásárlás után hazakerül a boltból csomagolóanyagként. De Karalyos, a Vegán Hegylakó ennél is tovább megy, olyan házban él, ahol csak áram van, sem folyó víz, sem csatorna nem könnyíti meg az életét.

 

– Amíg a belvárosban éltem egy gangos házban és kétnaponta vitték a szelektív hulladékot, azt hittem, jól cselekszem, és elég is az, ha szétválogatom a szemetet. Most, hogy a Csúcshegyen élek, és havonta egyszer viszik csak a szelektívet, pontosan látom, hogy még az is kevés, hogy külön gyűjtöm a műanyagot, papírt, stb. Nejlonzacskókat már rég nem használok bevásárláshoz, helyette vászontáskát viszek, de még ennél is lehet többet tenni – mondta Karalyos, akit egy rutinos „hulladékmentes”, Tóth Andrea kért fel a kihívásra.

– Az első lépés a tervezés, például, hogy bolt helyett piacon vásároljunk. Nem használok flakonos tusfürdőket, hanem inkább szappant. Hagyományos mű­anyag szivacs helyett pedig luffa­tökkel mosogatok. Apróságnak tűnik, pedig ez sem az: a műanyag szivacsról rengeteg mikroműanyag-darab szakad le, ami szintén környezetszennyező. Nekem ez például azért is fontos, mert nincs csatorna, a fürdés, mosogatás, mosás vize is a kertbe kerül a zöldségekre, ahogyan komposzt a toalett tartalma is. Ez nem emésztő és nem is büdös, faágakkal, gyógynövényekkel, aprított levelekkel keverjük az úgynevezett alomszék tartalmát. Egy év alatt készül belőle virágföld minőségű humusz – folytatta a színész, aki papírzsepi és konyhai törlő helyett is régi pólókból kivágott textildarabokat használ.

 

Karalyos a sorozat forgatására is saját ételhordóval jár, és azt is elárulta: sok kollégája is odafigyel a környezetvédelemre. Automatás üdítők helyett például saját bögréből kávézgatnak, és még a megsemmisített forgatókönyvek is a szelektív gyűjtőben végzik.

 

forrás: http://www.borsonline.hu/celeb/szemet-nelkul-el-a-vegan-hegylako/190168