Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelés Finnországban

  • 2014. március 13.
  • Axi

újrahasznosítás piktogramA szemét egyre jobban elárasztja bolygónkat, a folyamat lassítása érdekében két dolgot tehetünk: igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni és minél többet újrahasznosítani. Amit pedig újrahasznosíthatunk az már nem szemét, hanem hulladék.
Külhonban élő önkéntes újságírónk, Timaffy-Touko Lilla írásában Lahti város és környéke hulladékkezelését mutatjuk be.

Kimmo Helenius, a PHJ tervezőmérnökeA finnek mindig is élen jártak a környezet védelmében, ezt bizonyítja többek közt a hulladékgazdálkodásuk is. Írásunkban Lahti város és környéke hulladékkezelését mutatjuk be azzal a nem titkolt szándékkal, hogy növeljük az emberek elszántságát a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékok újrahasznosítása iránt.

„A hulladék szép” a mottója a Lahti központjától 5 kilométerre fekvő Kujalában található Päijät-Häme Jätehoulto (PHJ) hulladékkezelő központnak, ahol gyűjtik, és osztályozzák a környéken keletkező hulladékot. Kimmo Helenius, tervezőmérnök mutatta be a régió hulladékgazdálkodását olvasóink számára.

Finnországban is az önkormányzatok felelősek a települések hulladékának összegyűjtésért és feldolgozásáért. Az ország parlamentje 2012-ben fogadta el az új hulladéktörvényt, amely meghatározza: ki, miért felelős a hulladékkezelés során, szabályozza a szállítást, és 2016-tól megtiltja a szerves hulladékok lerakását, azokat minden esetben feldolgozni, hasznosítani kell majd. A törvény előírja, hogy az önkormányzat felel a begyűjtésért, egyben tulajdonosa is a feldolgozónak, amely szolgáltatóként működik. Valamennyi szereplőt a felügyeleti szerv ellenőrzi.

A PHJ kujalai hulladékfeldolgozója
A PHJ kujalai hulladékfeldolgozója

A Päijät-Häme szemétfeldolgozót (PHJ)

  • 1993-ban alapították,
  • 12 önkormányzat a tulajdonosa, maga Lahti városa 51,5 százalékot birtokol.
  • 202 ezer állandó lakos és néhány üdülőterület ellátásáról gondoskodik, ez 100 ezer lakást, 16 ezer üdülőt jelent, valamint körülbelül 10 ezer vállalkozást.
  • Éves költségvetése 2012-ben 13,9 millió euró volt.
  • A cégnek 32 alkalmazottja és számos alvállalkozója van.


Korábban minden önkormányzatnak saját hulladéklerakója volt,

  • most a 12 önkormányzat közösen üzemelteti a központi, kujalai telepet.
  • 7 településen szemétbegyűjtő-hely van,
  • 5 helyen heti rendszerességgel fogadják a hulladékot.
  • 82 öko ponton gyűjtik be a lakosságtól az újra hasznosítható hulladékot,
  • különféle hulladékjáratokat szerveznek,
  • emellett 6 helyen konténerben fogadják a veszélyes hulladékot.

A különféle hulladékgyűjtők a társasház udvaránA különféle hulladékgyűjtők a társasház udvarán

Attól függően helyeznek el a hulladéktárolókat, hogy hány lakás van az adott épületben.
1–4 lakás

  • vegyes hulladék
  • energiahulladék

5–9 lakás

  • + újságpapír

10 és ennél több lakás

  • + biohulladék
  • karton, mindenféle papírdoboz, papír csomagoló anyag
  • fém
  • üveg

Osztályozás

A hulladék szétválasztása nagyrészt már az otthonokban megtörténik. Külön gyűjtik a komposztálható, a biohulladékot, a papírt, az üveget, a fémet, és az úgynevezett „energiahulladékot”. A hazai gyakorlattal szemben Finnországban a többi papírtól elkülönítve gyűjtik az újságpapírt. A biohulladékhoz külön, elbomló, zöld színű zacskókat lehet kapni a boltokban. A biohulladékot komposztálják, és hasznosítják a keletkező biogázokat is.

Külön gyűjtik az újságpapírtbio hulladék

                                      Külön gyűjtik az újságpapírt                                  Biohulladék

Energetikai hulladék

Az energetikai hulladék kategóriájába a konyhában keletkező hulladék egy része tartozik, mint például a joghurtos, vajas doboz, műanyag palackok vagy a szennyezett papír, amibe a felvágottat csomagolták. Emellett a már nem használható ruhákat is ide kell kidobni. Az ebbe a csoportba tartozó hulladékot elégetik, az így nyert hővel pedig a távfűtéses lakásokat fűtik Lahtiban.

Hulladékkezelés

A kujalai hulladéktelepre évente 270 ezer tonna hulladék érkezik, ennek csak a 10 százaléka kerül a lerakóba, a maradék 90 százalékot valamilyen módon újrahasznosítják.
A környező településekről 2012-ben közel 87 ezer tonna szilárd hulladékot gyűjtöttek be, ennek 35 %-át újrahasznosították, 55 %-át, mint energetikai hulladékot elégették, 10 %-át pedig lerakták.

A ráma mellett fekvő konténerekbe könnyen bedobható az autóból a hulladékA rámpa mellett fekvő konténerekbe az autóból is könnyen bedobható a hulladék

Pilleri

Elektronikus hulladékA lakosság és a vállalkozások behozhatják a kujalai telepre a háztartási, a nagyobb méretű, illetve nagyobb mennyiségű hulladékokat is. A kör alakú hulladékfogadó-állomás épülete körül húzódó rámpára autóval fölhajtva az oldalt elhelyezett konténerekbe, így könnyen ki lehet dobni a hulladékot.
Például:
- az újrahasznosítható hulladékot (fa, újságpapír, karton, fém, üveg)
- az energiahulladékot (égethető anyagok)
- a betont, téglát
- a kerti, konyhai zöld hulladékot
- a kezelt, impregnált fát
- a  vegyes hulladékot
- az elektronikus hulladékot
- és a veszélyes hulladékot

A PHJ a kujalai mellett hat másik településen is üzemeltet állandó hulladékfogadó állomásokat, ahol nyáron további hat nyaralóhelyen is le lehet adni a hulladékot.

Late

A válogató állomáson a vegyes és az építési hulladékokat az újrahasznosítás előtt osztályozzák. A vegyes és az építési hulladékból itt szelektálják a fát, a műanyagot, a fémet, a veszélyes és az elektronikai hulladékot, valamint az égetésre szánt anyagokat. Az ide került hulladék 60 %-át elégetik. A vállalkozóknak az építési hulladék lerakásáért kevesebbet kell fizetniük, mint a vegyes szemét lerakása esetén. Sőt, bizonyos hulladékfajta ingyen is lerakható. A szétválogatott hulladékot alvállalkozók szállítják el és hasznosítják újra.

Itt osztályozzák a vegyes és az építési hulladékot

Itt osztályozzák a vegyes és az építési hulladékot

Murre

A már eleve égetésre szánt anyagok kerülnek ebbe a válogatóba. Az energetikai hulladékot két gépsoron készítik elő az égetésre. Az egyikre a vegyes, a másikra a fa hulladék kerül. A hulladékot aprítják, majd kiválogatják belőle a fémeket, külön a vasat és külön a nem mágneses fémeket. A maradékot a lahti erőműben égetik el.

A festékes dobozok veszélyes hulladékok
Veszélyes hulladékok - festékes dobozok

Oili

A folyékony, iszapos anyagok kerülnek az Oiliba, ahol kiszűrik a szilárd részeket, a kinyert iszap kb. 10 %-a az eredetinek. A szerves és a szervetlen iszapot külön-külön kezelik, a folyadékot pedig szigerú ellenőrzés után a csatornahálózatba juttatják.

Szennyezett talaj

A szennyezett talajt átszitálják, stabilizálják, majd tömörítik, míg végül lerakóba kerül.

A keletkezett hulladék 90 százalékát újrahasznosítják
A keletkezett hulladék 90 %-át újrahasznosítják

Tanácsadás

Mindez mit sem ér az emberek közreműködése nélkül, így a PHJ kujalai központjában tanácsadással is segítik a vállalkozásokat és a lakosságot, valamint játékos ismertetőket, bemutatókat tartanak a gyerekeknek.

Társasjáték gyerekeknek arról, miként kell szétválogatni a hulladékot

Társasjáték gyerekeknek arról, miként kell szétválogatni a hulladékot


A vállalkozások esetében először is elemzik a jelenlegi helyzetet, majd a hulladék mennyiségének csökkentésére, a keletkező hulladék válogatására, tárolására és szállítására adnak különféle megszívlelendő tanácsot.


Fényképek: Matti Touko és PHJ
További részletek: http://phj.fi