Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az erőforrások hatékonyabb felhasználása a gazdasági felemelkedés kulcsa

  • 2013. április 12.
  • Pauló Gergő

ÚjrahasznosításA brit WRAP nevű szervezet szerint a keletkező hulladékok csökkentése és az anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú a gazdasági versenyképesség és rugalmasság tekintetében.

Egy novemberi konferencián elhangzott, hogy a keletkező hulladékok csökkentése és az (különböző) anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú lehet az Egyesült Királyság gazdasági versenyképességének és rugalmasságának fenntartásában, és amely egyúttal környezetvédelmi előnyökkel is járhat.

A brit kormány hulladékgazdálkodási tanácsadó szervezetének (Wrap) vezérigazgatója a konferencián tájékoztatta a magas beosztású üzleti vezetőket, döntéshozókat és helyi önkormányzati vezetőket arról, hogy keletkező hulladékok csökkentése és az anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú a gazdasági versenyképesség és rugalmasság tekintetében.

Az úgynevezett „körkörös gazdaság” (circular economy) előnyeiről indult vitában Liz Goodwin szerint fenntartható növekedéshez vezethet az anyagok valós értékének meghatározása az erőforrás-menedzsment segítségével, és ezt megerősíti a tavaly megjelent McKinsey jelentés is: 2030-ra a globális szinten szükséges erőforrások 30%-a fedezhető hatékonyabb gazdálkodással, és az ezáltal jelentkező gazdasági többlet évi 3,7 trillió dollárra rúg.

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériumának (Defra) legfrissebb kutatása szerint a brit vállalkozások 600 millió tonna nyersanyagot használnak fel évente. Ennek nagyjából az egyharmada hulladékként végzi, melynek nagy részét jövedelmezően lehetne hasznosítani és akár a 18 billió font is elérhető lenne.

A Wrap egyik fontos feladata, hogy segítse a vállalkozásokat abban, hogy elérjék ezeket a hasznokat, amelyekbe ha újra befektetnek gazdasági növekedést hozna – mondta Goodwin, aki rámutatott arra is, hogy néhány tényező jelenleg visszatartja ezeket a beruházásokat. „A felmérés szerint a gyártással foglalkozó vállalatok vezérigazgatóinak 80%-a mondta, hogy a nyersanyagok mennyiségének csökkenése veszélyt jelent a vállalkozásaikra. A 2000 óta tartó 147%-os reál nyersanyagár növekedés és a bizonytalanság, amelyet a jelentős áringadozás okoz, megakadályozzák a beruházásokat és gazdasági növekedést.”

A „körkörös gazdaságra” példa lehet a zártkörű újrahasznosítási rendszer, amelyben a használt műanyag palackokból újat készítenek. Goodwin hozzátette azt is, hogy számos kihívás fenn áll még, úgy mint az elektromos és elektronikai ellátási láncban.

Forrás: Guardian (guardian.co.uk)

Fordította: Matina Viktória