Stop plastic!

  • 2018. október 05.
  • PKata

Budapest, 2018. szeptember 30. – Hatalmas élőképpel üzenték az emberek a budapesti Hősök terén: ideje, hogy Magyarország is fellépjen az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások okozta szennyezés ellen. Emellett a Greenpeace Magyarország greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon indított aláírásgyűjtéséhez kevesebb mint 120 nap alatt már több mint 120 ezren csatlakoztak – ezzel a kezdeményezés az eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi petícióvá vált. A környezetvédelmi szervezet azt várja az országgyűlési képviselőktől, hogy az emberek akarata szerint döntsenek a törvénytervezet októberben várható szavazásán, és tiltsák be az ökológiai katasztrófát okozó eldobható műanyag szatyrok használatát.

 

Szeptember 30-án több száz ember egy hatalmas „Stop Plastic” üzenetet formált a budapesti Hősök terén. Az esemény megmutatta: az ökológiai katasztrófával fenyegető műanyagszennyezés megoldására itthon is óriási a társadalmi igény. Ezt támasztja alá az is, hogy a Greenpeace Magyarország online petíciójához 2018. június óta több mint 120 ezren csatlakoztak, amely így minden idők legsikeresebb hazai online civil környezetvédelmi kezdeményezésévé vált. A zöld szervezet a petíciót október 3-án adja át az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM).

A Greenpeace Magyarország üdvözli a ITM jelenlegi törvénytervezetét, [2] amelyről az Országgyűlés októberben szavaz majd. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy szinte pontosan egy éve már volt törvényhozói szándék a műanyag hulladékok csökkentésére. Ám az akkori törvénytervezetből az utolsó pillanatban kikerült a nejlonszatyrok korlátozása. [3]

„Az elmúlt években és hónapokban a világ mintegy 60 országa, számos városa fogott határozott intézkedésekbe a műanyag szatyrok és más egyszer használatos termékek visszaszorításáért. Egymást érik továbbá a műanyag hulladék csökkentésére irányuló lakossági és céges kezdeményezések. Ezek mind azt bizonyítják: egyre többen felismerik szerepüket és felelősségüket az elképesztő méreteket öltő műanyagszemét-szennyezés felszámolásában.

A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy hazánk is fellépjen a műanyagszennyezés ellen. Nem hagyhatjuk, hogy a törvénytervezetből ismét kikerüljenek a leglényegesebb elemek. A környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

KÉPEK a Greenpeace Magyarország szeptember 30-i eseményéről (az album folyamatosan frissül):

https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157673970930458

 

További információ:

TÖMÖRI Balázs

kampányfelelős

Greenpeace Magyarország

+36 20 469 6909

balazs.tomori@greenpeace.org

 

 

Forrás és további információ: https://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Hatalmas-elkep-a-Hsok-teren-a-manyag-hulladekok-visszaszoritasaert/